Introductie
De metaverse is een begrip dat je steeds vaker voorbij hoort komen in de cryptowereld. Een virtueel universum waarin alles mogelijk is. Tot voor kort waren de virtuele werelden vooral het domein van science fiction boeken, maar vandaag de dag is de metaverse dichterbij dan ooit.
Grote bedrijven zien ook toekomst in deze digitale wereld. Neem bijvoorbeeld Facebook dat vanwege hun grote vertrouwen in de metaverse zelfs de bedrijfsnaam heeft veranderd naar Meta. Als we de woorden van Mark Zuckerberg dan duurt het niet lang meer voordat we de digitale Mount Everest kunnen beklimmen, kunnen voetballen met Lionel Messi en kunnen bungeejumpen van de hoogste gebouwen op aarde.
De metaverse is een gedeelde virtuele wereld waarin de meest bijzondere ervaringen in theorie voor iedereen beschikbaar worden. Je kunt er digitale vormen van kunst, vastgoed, kleding, voertuigen en nog veel meer kopen. Dat is waar de verbinding tussen crypto en de metaverse om de hoek komt kijken. De onderliggende blockchain-technologie van crypto maakt het mogelijk om daadwerkelijk eigenaar te zijn van objecten in het digitale domein. Crypto slaat een brug tussen de metaverse en de echte wereld en geeft alles in het digitale domein economische waarde.
Hoe kun je investeren in de Metaverse?
Er zijn verschillende manieren om te investeren in de metaverse. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om NFTs te kopen waarvan jij veel verwacht. Maar het is ook mogelijk om op een meer conventionele manier te investeren in de metaverse. Wat dacht je bijvoorbeeld van aandelen in Meta, het bedrijf van Mark Zuckerberg? Daarnaast heb je Roblox, een virtuele wereld met meer dan 49,4 miljoen dagelijkse gebruikers, waarvan de aandelen aan de New York Stock Exchange genoteerd staan. Dit zijn echter gecentraliseerde partijen die zelf de volledige controle hebben over de virtuele werelden die zij bouwen. Op dit moment zijn zowel Meta als Roblox nog niet geïntegreerd met de cryptowereld. Het zijn echter wel serieuze spelers die heel waarschijnlijk een belangrijke rol zullen spelen in de toekomst van de metaverse.
Een andere manier om te investeren in de metaverse is de meer decentrale kant van het digitale universum. Hierbij moet je denken aan projecten als Decentraland of The Sandbox waar je bijvoorbeeld land kunt kopen in de virtuele werelden. Vervolgens kun je met de NFT van dat land de digitale grond verhuren, verkopen of erop bouwen. Grappig feit is dat game-ontwikkelaar Atari bijvoorbeeld 20 percelen land heeft gekocht in Decentraland en daarop een crypto-casino bouwt. Daarnaast heeft het plannen om in 2022 een virtueel hotelcomplex te bouwen in de metaverse van Decentraland. Decentraland heeft een Decentralized Autonomous Organization (DAO) waarin alle tokenhouders samenkomen om beslissingen te maken over de toekomst van de virtuele wereld. De Decentraland-DAO heeft onder meer de controle over de land- en vastgoedcontracten in de wereld. Naast de virtuele cryptowerelden kun je ook in de metaverse investeren door digitale objecten te kopen.
Wat zijn metaverse coins?
Metaverse coins zijn cryptocurrency’s die fungibel zijn. Wat betekent dat ze inwisselbaar zijn. In tegenstelling tot NFTs, wat staat voor Non-Fungible Tokens, waarbij iedere token iets unieks vertegenwoordigt. De tokens van metaverse coins kan je gebruiken om in de wereld naar keuze land te kopen of bijvoorbeeld een outfit voor je karakter in de wereld. Natuurlijk kunnen metaverse coins ook verhandeld worden tegen gewone cryptocurrency’s als Bitcoin en Ether. In theorie stijgt de waarde van een metaverse coin als de waarde van het universum toeneemt. Neem bijvoorbeeld Decentraland en de MANA-token die binnen deze metaverse fungeert als de valuta. Voor iedere transactie op het netwerk van Decentraland worden de MANA-tokens geburnd als er bijvoorbeeld vastgoed of land wordt gekocht in de digitale wereld.
Het interessante aan metaverse coins is dat gebruikers waarschijnlijk gehecht raken aan de wereld waarin ze investeren. Ze hebben er immers baat bij dat het een succes wordt. Niet alleen maar om het in de wereld naar hun zin te hebben, maar ook omdat er financieel gewin mee gepaard gaat. Dat is een kracht die decentrale metaverse projecten hebben ten opzichte van de metaverse van Meta of bijvoorbeeld Roblox. Die verbinding is moeilijker te creëren in een gecentraliseerde wereld. Al kan je natuurlijk wel aandelen kopen van onder meer Meta en Roblox, waarbij je hetzelfde effect kunt krijgen. Maar die verbondenheid is inherent aan de crypto-metaverse wat het in die zin een streepje voor geeft op de gecentraliseerde concurrentie.
De toekomst van de metaverse
Wat de toekomst van de metaverse voor ons in het verschiet heeft weet niemand. De cryptowereld is altijd in beweging en de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als je nu aan iemand vraagt wat de metaverse precies is, dan is dat nog lastig uit te leggen. In principe kan het alles zijn. Dat maakt het aan de ene kant heel ingewikkeld, maar aan de andere kant ook heel mooi. De mogelijkheden zijn eindeloos en de toekomst van de metaverse hangt volledig af van de ontwikkeling van de verschillende werelden. Wij hopen natuurlijk dat de decentrale varianten het uiteindelijk winnen van de gecentraliseerde partijen. Al moeten we niet vergeten dat er achter de metaverse van een Meta enorme hoeveelheden kapitaal zit. Dat is iets waar de decentrale varianten tegen moeten opboksen.
Uiteindelijk zullen er een paar virtuele werelden komen boven drijven waar de ervaringen het beste zijn. Dat neemt niet weg dat er altijd ruimte is voor meer. In tegenstelling tot in de fysieke wereld is de ruimte om te bouwen in de digitale wereld oneindig. Iedere planeet of fantasiewereld kan gebouwd worden. Iedere ervaring die mogelijk is op aarde kan in de metaverse nog extremer gemaakt worden en in principe onbeperkt gekopieerd. Als een bepaalde ervaring of activiteit eenmaal staat, dan kost het weinig tot niets meer om mensen dat te laten ervaren. Wij zijn dan ook heel enthousiast over de toekomst van de metaverse. Ongeacht de partijen of decentrale werelden die uiteindelijk als winnaars uit de strijd komen. Een reis door de ruimte, een virtuele maanlanding, wandelen door een digitale versie van Parijs, snowboarden door de gebergten van Colorado, het kan in theorie allemaal.