Blockchain

Bestrijden van frauduleuze facturen aangepakt in Beijing

Afgelopen jaar werd een blockchain-systeem in Shenzhen uitgerold om te testen. Nu het systeem met succes getest is, wordt het geïntroduceerd in de hoofdstad van China zodat de verzenders van frauduleuze facturen kunnen worden aangepakt.


Platform & voordeel belastingbetalers

Dit werd aangekondigd door het gemeentekantoor van Beijing. Zo werd duidelijk dat de belastingdienst van de regio de beslissing heeft genomen om een stadspilot te lanceren voor het op de blockchain-gebaseerde systeem. Het resultaat hiervan is dat belastingbetalers in de regio hun belasting kunnen aflossen in cryptocurrencies, mocht dat gewenst zijn.

Met het platform wordt de ondergrondse ‘fapaio’-markt aangepakt. Op deze markt worden frauduleuze facturen gebruikt om belastingen te ontwijken, werkgevers te bedriegen of vervalste uitgaven voor terugbetalingen te claimen. Dit vormt dan ook een relatief groot probleem.

Ook zou het platform de belastingaangifte voor gebruikers makkelijker moeten maken. Zo hebben gebruikers enkel een smartphone of computer (desktop/laptop) nodig om met het systeem te kunnen verbinden.


Slimme contracten en meer

Het platform maakt gebruik van slimme contracten en coderingsalgoritmen om de uitgifte, opslag, verzending en beveiliging van documenten tegen namaak te garanderen. Het platform biedt naar verluidt volledige transparantie. Ook belooft het systeem bestemd te zijn voor sabotage-activiteiten, zodat gegevens achteraf niet meer kunnen worden aangepast.

Vervolgens bemiddelt het systeem tussen de belastingdienst, factuuruitgever en ontvanger door gebruik te maken van privé- of een publieke-blockchain. Op deze manier wordt geprobeerd om de frauduleuze facturen tegen te gaan.


Investering Chinese Centrale Bank

Eerder deze week werd bekend dat de Chinese Centrale Bank een investering van omgerekend $4.7 miljoen heeft binnengehaald bij de Chinese overheid. Het doel van dit bedrag is om geïnvesteerd te worden in een blockchain-handelsplatform. Wil jij hier meer over weten? Klik dan hier. Je wordt dan naar het betreffende artikel gestuurd.