Bitcoin crash, inflatie, amerika, dollar
Bitcoin

Bitcoin en Aandelen in Gevaar? Waarom Dalende Liquiditeit een Game Changer kan Zijn

De volatiliteit en dynamiek van de financiële markten is in 2023 niet afgenomen. Sterker nog, de bereidheid om risico’s te nemen is sinds het laatste kwartaal van 2022 sterk toegenomen.

Ondertussen laat Bitcoin een sterke stijging zien, ondanks de aanhoudende discussies over zijn langetermijnviabiliteit. Echter, sommige waarnemers waarschuwen dat deze positieve trend mogelijk niet standhoudt, mochten de liquiditeitsindicatoren van fiatvaluta’s een dalende trend laten zien. Laten we eens nader kijken naar de recente gebeurtenissen op de financiële markten en de mogelijke implicaties voor Bitcoin en andere cryptomunten.

Toenemende risico’s en waarschuwingen voor liquiditeitsdruk

Er is een aanzienlijke toename in risicotolerantie op de financiële markten sinds het vierde kwartaal van 2022. Hoewel er een algemene verwachting is dat deze trend aanhoudt, waarschuwen sommige marktanalisten voor mogelijke problemen. Ze wijzen op cruciale indicatoren die suggereren dat de liquiditeit van fiatvaluta’s in de toekomst mogelijk onder druk kan komen te staan.

Bitcoin (BTC), de cryptocurrency met de grootste marktkapitalisatie, bereikte in november een dieptepunt van $15.500. Sindsdien heeft het zijn waarde verdubbeld tot $31.000. Alleen al in de afgelopen twee weken zijn de prijzen met bijna 20% gestegen, een beweging die grotendeels wordt toegeschreven aan de aanvraag van Fidelity voor een spot-Bitcoin ETF.

Niet alleen Bitcoin, maar ook de technologie-index van Wall Street, de Nasdaq, heeft sinds het bereiken van het dieptepunt eind 2022 een indrukwekkende opleving getoond, met een stijging van bijna 50%. In dezelfde periode is de meer omvattende S&P 500-index met 25% gestegen.

Impact op Bitcoin en aandelenmarkten

Volgens Lewis Harland, portefeuillebeheerder bij het cryptofonds Decentral Park Capital, vertonen veelgebruikte liquiditeitsindicatoren voor fiatvaluta’s, zoals de netto liquiditeitsindicator van de Federal Reserve en de wereldwijde netto liquiditeitsindicator, een recente daling. Harland verklaarde in een marktupdate op maandag:

“De liquiditeitsmetingen op de markt (zowel globaal als binnen de VS) vertonen een neerwaartse trend. Het zou atypisch zijn als Bitcoin positieve resultaten zou laten zien terwijl beide liquiditeitsindicatoren de komende weken dalen.”

Hij voegde toe: “Dit is de belangrijkste reden waarom we terughoudend zijn ten opzichte van Bitcoin, ondanks de overwegend positieve marktsentimenten, en we zijn van mening dat dit over het hoofd wordt gezien door investeerders.”

De liquiditeitscondities van fiatvaluta’s oefenen een aanzienlijke invloed uit op risicovolle activa zoals Bitcoin en aandelen. Historisch gezien hebben schommelingen in fiatliquiditeit aanzienlijke fluctuaties in de marktwaarderingen van risicovolle activa gemarkeerd.

Dalende Liquiditeitsindicatoren: Een Uitdaging voor Risicovolle Activa

Fiat liquiditeitsmaatstaven zijn gedaald, wat moeilijke tijden voor risicovolle activa voorspelt, waaronder cryptocurrencies. (Bron: Decentral Park Capital, Lewis Harland)

De wereldwijde nettoliquiditeitsindicator, die de fiatvoorraad van diverse belangrijke economieën meeneemt, is volgens gegevens van TradingView en Decentral Park Capital gedaald tot $26,5 biljoen – het laagste niveau sinds november 2022.

De netto liquiditeitsindicator van de Federal Reserve, die de beschikbare hoeveelheid Amerikaanse dollars in het systeem meet, is afgenomen tot $6 biljoen, een daling van de $6,3 biljoen van enkele weken geleden.

Bankreserves bij de Fed Dalen

Daarnaast zijn de bankreserves bij de Federal Reserve (Fed) gedaald, zoals aangehaald door Sven Henrich, oprichter en marktstrateeg bij NorthmanTrader, en Douglas Orr, oprichter van Endeavour Equity Strategy.

Banken gebruiken reserves voor kredietverlening. Een afname van deze reserves duidt op een mogelijk strakkere kredietverlening en kan leiden tot een grotere risicoaversie.

Afgenomen Bankreserves en Signalen van Liquiditeitsdruk

De recente afname van bankreserves bij de Federal Reserve, zoals benadrukt in eerdere tweets, roept vragen op over de duurzaamheid van de huidige opleving van de S&P 500, en dit geldt eveneens voor Bitcoin.

Er is een vergelijkbare discrepantie merkbaar tussen de MSCI All Country World Index (ACWI) en de totale activa van de vijf belangrijkste centrale banken (Federal Reserve, Europese Centrale Bank, Bank of Japan, People’s Bank of China en Bank of England), die ook als maatstaven fungeren voor de liquiditeit van fiatvaluta’s.

De MSCI All Country World Index versus Centrale Bank Activiteiten

De MSCI All Country World Index (ACWI) is een aandelenindex ontworpen om een uitgebreide maatstaf te bieden voor de prestaties van de wereldwijde aandelenmarkt. (Bron: Markets & Mayhem)

De gezamenlijke balans van de vijf belangrijkste centrale banken toont wederom een krimp, wat wijst op een naderende liquiditeitsdruk voor risicovolle activa.

Centrale Bank Liquiditeit en de Effecten op de Markt

Markets & Mayhem, een pseudoniem voor een macro-handelaar en investeerder, merkte in een recente nieuwsbrief op dat we daadwerkelijk een afname zien in de liquiditeit van centrale banken. Deze afname in correlatie met de markten suggereert dat dit in de toekomst mogelijk een belemmering kan vormen. Hij voegt toe dat met name de uitgifte van Amerikaanse staatsobligaties, die meer liquiditeit uit de markt halen, bijdraagt aan deze trend. Deze observatie onderstreept de discrepantie tussen de aandelenmarkt en de balansen van de centrale banken.

Conclusie

Het financiële klimaat ondergaat voortdurende veranderingen. De neerwaartse trend in fiatliquiditeit en dalende bankreserves bij de Federal Reserve kunnen wijzen op een mogelijke verhoogde druk op risicovolle activa zoals Bitcoin en aandelen.

Ondanks de positieve marktbewegingen, suggereren deze economische indicatoren een potentieel kritieke toekomstige ontwikkeling. Voor investeerders is het cruciaal om deze dynamieken te begrijpen en de mogelijke impact van veranderingen in liquiditeit op hun investeringen te beoordelen.

In dit ingewikkelde landschap moeten investeerders zich bewust zijn van zowel macro-economische trends als markt specifieke dynamieken. Het is raadzaam alert te blijven op verdere signalen van liquiditeitsdruk en voorbereid te zijn op mogelijke schommelingen in de waarde van risicovolle activa.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin-dominantie bereikt nieuw hoogtepunt: Komt er nu een altcoin-explosie?
Cryptomarkt onder druk: Bitcoin koers duikt plotseling omlaag
Bitcoin jaagt op Google: marktkapitalisatie nadert $2 biljoen
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk wil Amerikaanse centrale bank opheffen
Miljonair met Dogecoin? Velen zien droom uitkomen door Trump en Musk
Robert Kiyosaki waarschuwt Bitcoin-investeerders: “Wees geen varken”
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk