Bitcoin

Bitcoin gaat recht op de $20k af – Een herbeleving van 2017?

De laatste keer dat Bitcoin in de buurt van $20.000 kwam, werd de prijs gedreven door een enorme hype en een ‘FOMO-effect’.


Herhaling van 2017?

Hoewel de week nog niet voorbij is, kunnen we nu al stellen dat Bitcoin een mooie prijsstijging mee heeft gemaakt. Hoewel de Bitcoin prijs op het moment van schrijven rond de $18.100 ligt, steeg de BTC koers eerder deze week tot $18.500.

Voor veel analisten lijkt de doorbraak van boven de $18k erop te wijzen dat de $20.000 om de hoek lag.

Eén keer eerder heeft de Bitcoin deze grens gepasseerd. Dit was in eind 2017 en begin 2018, ook wel de bull run genoemd. Deze enorme rally liet de Bitcoin en andere crypto koersen tot een enorme hoogte stijgen voordat de prijzen instortten.


Dit keer is het anders

Een aantal analisten heeft echter gezegd dat deze keer anders is. Dit is waarom:

Deze keer is de prijsstijging van Bitcoin stabieler en lijkt het te worden aangedreven door grotere spelers. Om te beginnen is de huidige run van Bitcoin veel minder volatiel geweest dan eerdere extreme prijsbewegingen, wat meer vastigheid geeft aan de huidige rally, schreef Clara Medalie. Clara Medalie is een marktanalist bij leverancier van digitale activa-gegevens Kaiko.

“De volatiliteit schommelde de afgelopen maand rond de 50%, terwijl bij eerdere bull-runs de volatiliteit tot boven de 100% steeg. Dit impliceert dat het huidige momentum duurzaam is en op een stabielere basis is gebouwd.”

De snelle stijging van Bitcoin tot $20k in 2017 leek inderdaad te worden aangedreven door de hype en FOMO (Fear Of Missing Out). Nu zijn analisten echter van mening dat de factoren die een prijsstijging veroorzaken duurzamer zijn.


Toenemende institutionele interesse voedt de Bitcoin-rally

“De huidige bull-run van de Bitcoin werd zonder twijfel gestart door de groeiende institutionele interesse die rond half oktober begon”, legde Clara uit.

En inderdaad, er zijn de afgelopen maanden een aantal spraakmakende institutionele investeringen geweest. Elke aankondiging van institutionele betrokkenheid bij Bitcoin, van bedrijven als StoneRidge Asset Management, Square, MicroStrategy en Paypal, veroorzaakte bijna een onmiddellijke marktreactie. Dit zorgde ervoor dat BTC koers naar het hoogste punt in 3 jaar tijd steeg.


Maar waarom is er ineens zoveel institutioneel geld geïnvesteerd?

Clara gelooft dat het verhoogde niveau van institutionele interesse voortkomt uit de wens om investeringen te diversifiëren na een wankel jaar voor de dollar:

De recordmaand van Bitcoin is voornamelijk gedreven door institutionele interesse. Door de onzekerheid van de Amerikaanse verkiezingen en de wankele economische vooruitzichten gingen investeerders op zoek naar alternatieve activa die niet rechtstreeks verband houden met de Amerikaanse economie en een afdekking zijn tegen inflatie.

Ook Philip Gradwell, hoofdeconoom bij Chainalysis, vertelde eerder deze maand dat de trend die sinds half maart plaatsvindt, komt doordat Bitcoin wordt gezien als een afdekking tegen macro-economische onzekerheid.


Bitcoin in 2017: “We zagen een digitale goudkoorts.”

Echter, de groei van Bitcoin wordt niet volledig aangedreven door institutioneel belang. Het is een mix van zowel retail- als institutionele investeringen. Zo heeft PayPal veel betekent voor de acceptatie van cryptovaluta onder retail-beleggers.

En inderdaad, ook buiten de institutionele ruimte zien we dat particuliere beleggers op andere manieren met Bitcoin omgaan dan in 2017.

“In 2017 zagen we een digitale goudkoorts. Bitcoin was in het nieuws, de prijs steeg enorm, maar het voelde aan als een bubbel die klaar was om te barsten, en dat was het ook.”

– Garrick Hileman, hoofd onderzoek bij Blockchain.com

“De rally van dit jaar voelt anders door de afwezigheid van hype rond recente prijsbewegingen. Hoewel Bitcoin nu langzaam wat meer in de schijnwerpers begint te staan, vond de prijsstijging grotendeels plaats in de achtergrond van enkele grote wereldgebeurtenissen. Toen Bitcoin eerder deze maand de $15.000 bereikte werd dit beschreven als de stilste bull run ooit.

In ieder geval kan het gebrek aan hype erop wijzen dat deze prijsstijging wordt aangedreven door een stabielere interesse.


Waarom is $20k zo belangrijk voor Bitcoin?

Waarom is het nou zo belangrijk om de $20k te doorbreken voor de Bitcoin? Garrick Hileman legt uit dat dit cijfer meer is dan alleen een symbool. “Uiteindelijk moet de Bitcoin voor onbepaalde tijd boven de $20.000 blijven om zijn belofte als wereldwijde reserve te vervullen”, zei hij.

Immers, hoewel er steeds vaker over Bitcoin wordt gesproken als een ‘store-of-value’-activum, moet het zich nog wel bewijzen. Als we bijvoorbeeld naar de totale marktwaarde van de Bitcoin, zien we dat het nog ver achterloopt ten opzichte van de biljoenen die zijn opgeslagen in goud en staatsobligaties. Dr.Garrick Hileman, hoofd onderzoeker bij Blockchain.com zei:

Om een ​​echt wereldwijde reserve-activa te worden, zal Bitcoin waarschijnlijk op betrouwbare wijze een waarde van meer dan $50.000 per munt moeten bereiken, wat neerkomt op een totale marktwaarde van meer dan $1 biljoen.

Een grotere en stabielere Bitcoin zou mogelijk ook een breder scala aan financiële rollen kunnen vervullen: Bitcoin is nog steeds veel te volatiel om een ​​veelgebruikte valuta te zijn, maar de volatiliteit is in de loop der jaren afgenomen en het heeft enig nut als valuta bewezen”, Zei Hileman.

“Een waardeoplag lijkt op de korte termijn waarschijnlijker, en het is niet ondenkbaar om Bitcoin in de toekomst op de balans van centrale banken te zien. De toestand van de wereld rond Bitcoin, van reguliere acceptatie tot geopolitiek, zal blijven bepalen hoe het wordt bekeken en gebruikt. “


Een terugval is niet onwaarschijnlijk

Hoewel de Bitcoin steeds dichterbij een all-time-high komt, kan de weg naar de $20.000 steil zijn. Een belangrijke reden dat deze grens moeilijk te doorbreken is zou psychologisch kunnen zijn. Mensen hechten waarde aan ronde getallen. Dit creëert een psychologische grens waar veel verkooporders worden geplaatst. Dat maakt de $20k een moeilijk punt om te doorbreken.

Dit is waarom de BTC prijs enkele keren terug zou kunnen vallen voordat het daadwerkelijk de kracht heeft om de $20.000 grens te testen.

“Ondanks de sterke weerstand voelt het alsof we het momentum en de ondersteuning hebben om in de nabije toekomst $20.000 te breken,” vertelt Hileman.

Bitcoin nieuws

Finance-gigant Bernstein voorspelt Bitcoin koers van $1 miljoen
Fed-voorzitter: Wij zijn klaar voor renteverlagingen als de inflatie snel daalt
MicroStrategy verhoogt inzet: $786 miljoen extra voor Bitcoin aankoop
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken