Bitcoin crash
Bitcoin

Bitcoin in het rood in aanloop naar nieuw rentebesluit Federal Reserve

De bulls lijken op dit moment extreem veel moeite te hebben om de controle terug te pakken van de bears. Bitcoin staat voor de afgelopen 24 uur weer op een daling van 2,26 procent en dat levert op het moment van schrijven een koers van 27.965 dollar op.

Het lijkt erop dat de markt vooral zit te wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat voor woensdag 3 mei op de planning staat.

Wat kunnen we verwachten?

Op dit moment is de verwachting dat de Federal Reserve de rente wederom met 0,25 procent verhoogt naar de range van 5,00 tot 5,25 procent. Ondanks de problemen bij de banken in Amerika lijkt de Federal Reserve de focus volledig te leggen op het omlaag brengen van de inflatie, die nog altijd te hoog is.

De inflatie staat dusdanig op de eerste plaats, dat de Federal Reserve er zelfs een recessie voor over lijkt te hebben om dat voor elkaar te krijgen. Een recessie is wel degelijk een manier om de inflatie omlaag te brengen, dus wellicht is dat niet eens een heel slecht plan.

Het wordt echter gevaarlijk als de inflatie blijft stijgen, terwijl de economie ook stagneert. Dan kan de economie in een vicieuze cirkel terechtkomen waar niemand op zit te wachten. Wat dat betreft begeeft de Federal Reserve zich echt op glad ijs met hun renteverhogingen.

Op dit moment lijkt er echter nog geen vuiltje aan de lucht, want de werkloosheid bedraagt nog altijd slechts 3,5 procent. Dat is historisch gezien een extreem laag niveau, waardoor de zorgen om een diepe recessie op dit moment nog niet aanwezig zijn.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Het heeft er alle schijn van dat de Federal Reserve van plan is om de rente nog relatief lang op dit verhoogde niveau te houden om de inflatie aan te pakken. Voor Bitcoin is dat in principe geen goed nieuws. Bitcoin vaart immers wel als de rentes laag zijn en het geld tegen de plinten klotst binnen het financiële systeem.

Door de renteverhogingen neemt de liquiditeit juist af – wat in principe de inflatie omlaag brengt – maar wat natuurlijk niet goed is voor de koersen van financiële assets. Wat dat betreft zou een recessie op de lange termijn geen slechte uitkomst zijn voor Bitcoin.

Dat forceert centrale banken namelijk weer om de rente te verlagen en dat maakt de schaarste van Bitcoin weer aantrekkelijker. Wat dat betreft lijkt Bitcoin wederom een spelletje van geduld en de lange termijn te zijn. Op dit moment ziet het er even niet heel gunstig uit, maar als we een wat langere horizon aanhouden wel.

Bitcoin nieuws

Duitse overheid verplaatst grote hoeveelheid Bitcoin
LandBridge, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de aankoop van land voor olie- en gaswinning, verdient geld aan Bitcoin miners
Volgende week vrijdag cruciaal voor Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen