Bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Bitcoin overstijgt $29.000 door toenemende crisis bij regionale Amerikaanse banken

Slechts enkele uren nadat de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, gisteren tijdens de FOMC-bijeenkomst het publiek verzekerde dat het Amerikaanse banksysteem veilig en gezond is, zijn tal van regionale banken opnieuw onder zware druk komen te staan.

Banken staan onder zware druk

Het in Los Angeles gevestigde PacWest (PACW) daalde ongeveer 60% in waarde na sluitingstijd. Het gerucht gaat dat de regionale bank op zoek is naar een koper en andere strategische opties overweegt.

Toen dit werd aangekondigd, kelderde het aandeel flink. Dit komt doordat het voor beleggers duidelijk is dat ofwel PACW met een enorme korting zal worden verkocht, ofwel dat grote banken de regionale bank zullen laten instorten. Dit zal betekeken dat grote banken het vervolgens voor een schijntje van de FDIC zullen kopen. Volgens Bloomberg is een verkoop lastig omdat er niet veel geïnteresseerde kopers zijn.

Andere regionale Amerikaanse banken werden gisteren na de FOMC-bijeenkomst ook meegesleurd in de neerwaartse beweging. Het in Phoenix gevestigde Western Alliance verloor ongeveer -30% in waarde na sluitingstijd. Sinds het begin van het jaar is het aandeel van Western Alliance met -90% gekelderd.

Het banksysteem is veilig en gezond. Het fiat Ponzi-plan stort in en ze zullen het pas op het einde toegeven.

– Jerome Powell

Eerder deze week ging First Republic Bank (FRC) failliet. Kort daarna werd het verkocht aan de grootste bank van Amerika, JP Morgan Chase. Daarmee zou de acute crisis eigenlijk moeten zijn opgelost, zoals JP Morgan-topman Jamie Dimon maandag benadrukte. Powell benadrukte gisteren ook dat dit de laatste keer was.

Als gevolg hiervan vond de Federal Reserve Board of Governors een nieuwe renteverhoging gepast. Dit vond het nodig om de inflatie te blijven bestrijden. Het was de tiende opeenvolgende stijging. De federal funds rate ligt nu tussen de 5,0 en 5,25 basispunten.

Rente is kern van het probleem

Voor een aantal experts en economen is het duidelijk dat de te snel en te sterk gestegen rente voor veel regionale banken de kern van het probleem vormt. De obligaties en leningen van de banken worden namelijk aanzienlijk minder dan hun officiële boekwaarde.

Het fractionele banksysteem vormt daarmee dan ook de kern van het probleem. Deposanten zijn momenteel onzeker of hun geld nog veilig is bij regionale banken, vooral omdat de FDIC nog niet voor alle Amerikaanse banken een deposito garantie heeft afgegeven. Echter lijkt de vraag nu vooral te zijn hoe lang het duurt voordat de gelddrukker weer op gang komt om banken te redden.

Waarom stijgt de Bitcoin?

Ondanks een extreem agressieve persconferentie van de FOMC, gehouden door Powell, waarop hij elke duidelijke verklaring over een rentepauze in juni vermeed en ook de mogelijkheid van renteverlagingen voor het einde van het jaar uitsloot, heeft de Bitcoin doen stijgen.

Ondanks een extreem agressieve FOMC-persconferentie door Powell, waarop hij elke duidelijke verklaring over een rentepauze in juni vermeed en ook de mogelijkheid van renteverlagingen voor het einde van het jaar uitsloot (op basis van het huidige scenario van de Fed), heeft Bitcoin daarna opgestaan.

De aanhoudende bankencrisis en het afnemende vertrouwen in het systeem zijn waarschijnlijk een van de vele redenen van deze prijsstijging. Bovendien bereikte goud gisteren ook kortstondig een nieuwe all-time high. Opmerkelijk is dat de correlatie tussen Bitcoin en goud op een hoogste punt in 2 jaar ligt.

Aan de andere kant zullen de verwachtingen ook een rol spelen, aangezien de Fed waarschijnlijk eerder van koers zal wijzigen dan wordt aangegeven. Volgens de FEDWatch-tool van de CME verwacht meer dan 95% een rentepauze in juni. Daarnaast verwacht de markt voor het einde van het jaar twee tot drie renteverlagingen.

Momenteel handelt Bitcoin tegen een prijs van $29.179, een stijging van 3,5% sinds het einde van de bijeenkomst van de FOMC.

Regulatie nieuws

Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Uitleveringspapieren voor Binance-directeur afgerond door Nigeriaans Interpol
Jury vindt Terraform Labs en oprichter schuldig aan fraude: mogelijke miljardenclaim door de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?