recessie
Beurs, Regulatie

Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen

John Authers van Bloomberg is van mening dat de Federal Reserve heel snel de rente moet verlagen als het de Amerikaanse consument wil redden. Met name de rentes op creditcardschulden zijn extreem hoog door het rentebeleid van de Fed en ook de Amerikaanse economie lijkt op dit moment ernstig te verzwakken.

Tijd voor renteverlagingen?

Een eerste argument voor renteverlagingen van John Authers komt via de zogenaamde yield curve in de Verenigde Staten. Momenteel is er sprake van een inverted yield curve (omgekeerde rentecurve).

Dat klinkt heel spannend, maar is eigenlijk best simpel. Daarvan is sprake als de rente op langlopende Amerikaanse staatsobligaties lager is dan op die van kortlopende staatsobligaties. Dat is vreemd, omdat je normaal gesproken een hogere rente naarmate jij jouw geld langer uitleent (meer risico en je kunt er voor langere tijd niets mee).

Sinds oktober 2022 is er sprake van een omgekeerde rentecurve en is de rente op kortlopende leningen aan de Amerikaanse overheid dus hoger dan op de varianten met een looptijd van 10 jaar of langer.

Nu zien we die omkering van de rentecurve verminderen; de rente op langelopende staatsobligaties stijgt ten opzichte van de kortlopende varianten. Dat is door de geschiedenis heen vaak een signaal geweest voor de start van een recessie.

Steeds meer analisten en experts roepen volgens Authers ook dat de Fed misschien volgende week woensdag al de rente zou moeten verlagen. Gisteren was er volgens de futuresmarkt nog een kans van 4,1% op een renteverlaging op 31 juli, terwijl die kans vandaag op 6,7% ligt.

Amerikaanse consument onder druk

Als tweede wijst Authers naar de gezondheid van de Amerikaanse consument. Tijdens de COVID-19 pandemie bouwde deze volgens hem een aardige spaarpot op, maar die begint nu langzamerhand leeg te raken.

“Jerome Powell’s (voorzitter Amerikaanse centrale bank) recente uitspraken over de risico’s van een streng monetair beleid voor de arbeidsmarkt is duidelijk bewijs dat er haarscheuren in de economie komen”, aldus Authers.

Volgens de analist van Bloomberg zorgt de afkoeling van de inflatie en de economische groei voor twijfels over de gezondheid van de consument. Met name de creditcardschulden, die momenteel op het snelste tempo sinds 2012 groeien, volgens de data van de Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Zo lijkt ook de consument langzaam te beginnen met het schreeuwen om renteverlagingen. Niet letterlijk natuurlijk, maar via de data. Voor Bitcoin is het cruciaal dat de renteverlagingen op tijd komen. Een recessie in Amerika zou weleens funest kunnen zijn voor de bullmarkt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?