Bitcoin koers
Bitcoin

Bodem in zicht? Slechts 55 procent van alle Bitcoin staan op virtuele winst

Het jaar 2022 kan voor de gemiddelde Bitcoiner niet snel genoeg voorbij zijn. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat er een min van ruim 50 procent op de borden. De echte ellende begon in mei met de implosie van het Terra-protocol en afgelopen maand kwam de zwarte kers op de zure taart met de onverwachte omvallen van FTX.

Is de bodem in zicht?

Om te bepalen of de bodem dichterbij komt kan on-chain analyse de sleutel bieden. Op de Bitcoin blockchain kunnen we precies zien hoeveel procent van alle Bitcoin momenteel in het groen staan. We spreken van een Bitcoin die op een virtuele winst staat als de koers waarop deze voor het laatst van wallet wisselde lager was dan de huidige koers.

Op het moment van schrijven geldt dit voor ongeveer 55,49 procent van alle Bitcoin. Dit betekent dat iets meer dan 44,51 procent van alle Bitcoin op een virtueel verlies staan. Zoals je in de grafiek kunt zien is dat normaal gesproken het teken van een bodem geweest. Als we kijken naar de bearmarkt van 2018 op 2019, dan zien we dat de Bitcoin koers zijn bodem op ongeveer dit niveau bereikte.

Dat biedt uiteraard geen zekerheid, maar het geeft wel wat houvast. Dit soort data maakt het mogelijk om een beter beeld te schetsen van de situatie met betrekking tot de Bitcoin koers. Het is een heel zuur jaar geweest, maar als we naar deze grafiek kijken, dan lijkt het einde van de ellende in zicht.

Staar je niet blind

Toch blijft het belangrijk om je niet blind te staren op dit soort veelbelovende data. Het ziet er uiteraard allemaal fantastisch uit en het lijkt een goede onderbouwing voor een bodem. Dat neemt echter niet weg dat de macro-economische situatie dit jaar veel zwaarder weegt op de Bitcoin koers dan andere factoren. Daarvoor moeten we vooral kijken naar centrale banken en hoe zij de hoge inflatie proberen te bevechten.

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Federal Reserve verhoogden deze week de rente met 0,50 procent. Maar het was vooral de toespraak van ECB-president Christine Lagarde die de markt bang maakte. Zij gaf deze week aan dat de rente waarschijnlijk nog lang op dit hoge niveau blijft, omdat de inflatie volgend jaar nog een stuk hoger zal zijn dan gehoopt. Dat is minder goed nieuws, waardoor een bodem voor Bitcoin allesbehalve zeker is.

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13