China
Bitcoin

BRICS-landen kopen bergen met goud om Amerikaanse dollar te verzwakken

We horen de laatste tijd steeds vaker dat de BRICS-alliantie (onder andere China en Rusland) bezig zijn met een groot plan om de Amerikaanse dollar van zijn troon te stoten als wereldreservemunt. Makkelijk zal dat niet worden, maar het lijkt erop dat goud een onderdeel van dat plan is. Volgens een nieuw rapport van U.S. Global Investors kopen de BRICS-landen op dit moment gigantische hoeveelheden goud op.

China aan de leiding

Volgens de CEO van U.S. Global Investors – Frank Holmes – is het vooral China dat de klok slaat als het over het inkopen van goud gaat. Dat lijkt in de richting te wijzen van de theorie die zegt dat de wereldmacht weleens in tweeën kan splitsen.

Aan de ene kant krijg je dan het Westen, met Amerika als de grote leider. Terwijl aan de andere kant de BRICS-alliantie staat met China als de kapitein van het schip. “Voor het eerst in de geschiedenis is de BBP van de BRICS-landen groter dan dat van de G7 (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, VK en VS)”, zo laat Holmes weten.

Volgens een rapport van de World Gold Council voegde China sinds de start van 2023 al 102 ton goud toe aan zijn reserves. Frank Holmes verwacht dat China en de BRICS-landen dat goud zullen gebruiken voor de creatie van een nieuwe valuta, waarin goud dus ook een rol zal spelen.

Goud is de sleutel

Als het aan Holmes ligt is goud de sleutel voor de economie van de toekomst. “De BRICS-alliantie heeft het edelmetaal nodig om hun valuta te ondersteunen en weg te blijven van de Amerikaanse dollar, die voor bijna 100 jaar de wereldreservemunt is geweest”, aldus Holmes.

Holmes zegt verder dat een steeds groter deel van de internationale handel in de Chinese yuan plaatsvindt. Op zich is dat wel zo, maar de verhalen dat het einde van de dollar ieder moment daar is, zijn zwaar overdreven.

Op dit moment is er nog geen serieus alternatief voor de Amerikaanse dollar en stelt de Chinese yuan nog relatief weinig voor ten opzichte van de dollar. Dat kan natuurlijk veranderen, maar daar moet nog een hoop voor gebeuren.

Bitcoin lijkt op dit moment nog niet voor te komen in het verhaal, wat wellicht een goede zaak is. Op die manier kan Bitcoin zich nog even rustig onder de radar doorontwikkelen en meer aanhangers verzamelen.

Regulatie nieuws

Taiwanese cryptobedrijven sluiten zich aan bij vereniging voor zelfregulering
Campagne-team van Biden onderzoekt mogelijkheden voor cryptodonaties
Britse NHS waarschuwt wetgevers voor verslavingsrisico’s van cryptohandel onder jongeren
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken