BRICS
Blockchain

BRICS-top in Kazan: Aankondiging van nieuwe digitale munt op komst?

Volgende week vindt de jaarlijkse BRICS-top plaats in Kazan, en deze trekt veel aandacht binnen de cryptogemeenschap. Er wordt volop gespeculeerd dat de BRICS-landen mogelijk een nieuwe digitale munt zullen aankondigen. Al langer streven deze landen ernaar om minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar, en een eigen digitale valuta zou hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

In de aanloop naar de top hebben het Russische ministerie van Financiën, de Russische Centrale Bank en het consultancybedrijf Yakov and Partners een rapport gepubliceerd. Dit document biedt meer inzicht in een mogelijk nieuw betaalsysteem voor de BRICS-landen.

Wat is BRICS?

BRICS is een samenwerkingsverband van vijf grote opkomende economieën: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Deze landen werken samen op gebieden zoals handel, financiën en politiek. Ze streven ernaar om hun internationale betalingen en monetair beleid onafhankelijker te maken van de Amerikaanse dollar, om zo meer controle te hebben over hun economische beslissingen.

Nieuwe voorstellen voor het BRICS-betaalsysteem

In het onlangs gepubliceerde rapport worden vier mogelijke modellen voor een BRICS-betaalsysteem voorgesteld. De voorkeur gaat uit naar een systeem gebaseerd op Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) en Distributed Ledger Technology (DLT). Dit zou de snelheid van betalingen kunnen verbeteren en de kosten verlagen door tussenpersonen uit te schakelen.

Andere voorstellen zijn onder andere een netwerk van commerciële banken voor betalingen in lokale valuta’s, een directe verbinding tussen de centrale banken van de BRICS-landen, of het gebruik van grondstoffen zoals goud, olie en gas voor handel tussen de landen.

Speculaties rond XRP-ecosysteem

Een opvallend punt in het rapport is de nadruk op Distributed Ledger Technology (DLT), die ook gebruikt wordt door het XRP-ecosysteem. DLT maakt snelle en goedkope transacties mogelijk, wat speculaties heeft aangewakkerd dat de BRICS-landen mogelijk in samenwerking met Ripple hun eigen CBDC’s zouden kunnen ontwikkelen. Dit zou een potentiële boost kunnen betekenen voor het XRP-ecosysteem en de koers van de munt.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Blockchain nieuws

Crypto groeit explosief in door oorlog geteisterd Oekraïne en gesanctioneerd Rusland
DBS Bank Singapore lanceert innovatieve blockchain-diensten voor institutionele klanten
2024: Doorbraakjaar voor de tokenisatie van real-world assets (RWA)
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk