Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De laatste tijd circuleren er volop geruchten over de terugbetalingen van de failliete cryptobeurs FTX. Er werd zelfs veel gesuggereerd dat vandaag het moment zou zijn waarop FTX zou beginnen met het uitkeren van meer dan $16 miljard aan schuldeisers, wat gezien wordt als een potentiële boost voor de cryptomarkt.
Echter, dit blijkt simpelweg niet te kloppen. Maar de echte vraag is: wanneer kunnen de getroffen partijen hun geld verwachten?
Hoewel er alweer bijna twee jaar overheen zijn gegaan sinds het FTX-drama, zal het bij velen nog vers in het geheugen liggen. FTX, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, stortte in november 2022 in door gesjoemel met de klanttegoeden.
Miljoenen gebruikers van over de hele wereld zagen hun crypto in rook opgaan. FTX heeft echter voor miljarden dollars aan activa terug weten te vorderen, die nog verdeeld moeten worden aan alle gedupeerden.
Er ligt al geruime tijd een terugbetalingsplan op tafel, maar deze wacht nog altijd op definitieve goedkeuring van de rechtbank. De afgelopen weken zijn er veel berichten rondgegaan op socialmedia dat vandaag de eerste terugbetalingen verricht zouden worden, maar pas op 7 oktober staat de volgende hoorzitting gepland waarop het herstructureringsplan bevestigd kan worden.
Als er groen licht wordt gegeven, zouden schuldeisers met claims van minder dan $50.000 eind 2024 kunnen beginnen met het ontvangen van uitkeringen. Degenen met grotere claims ontvangen mogelijk pas uitkeringen in het eerste of tweede kwartaal van 2025.
De klanten met vorderingen onder de $50.000 – wat overeenkomt met 98% van alle klanten – zullen volgens het voorstel 118% terugkrijgen in contanten. Dit klinkt wellicht te mooi om waar te zijn, maar het bedrag wordt berekend op basis van de waarde van hun crypto op het moment van het faillissement. Aangezien de cryptomarkt toen op een dieptepunt stond, zal de teruggeven waarde veel lager uitvallen dan wat schuldeisers anders zouden hebben gehad.
Veel schuldeisers willen liever uitbetaald worden in crypto, omdat dit de belastingdruk zou verminderen. Er zijn dan ook bezwaren ingediend tegen het huidige plan, onder leiding van advocaat Sunil Kavuri die zich inzet voor de belangen van FTX-klanten.
Voor crypto-investeerders kunnen de terugbetalingen in ieder geval niet snel genoeg komen. Hoogstwaarschijnlijk zal een groot deel namelijk opnieuw geïnvesteerd worden in crypto-activa. Ook de gedupeerde FTX-klanten willen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk dit hoofdstuk afsluiten.
Met de terugbetalingen in zicht, steeg de koers van de FTX token (FTT) gisteren met maar liefst 67% in één uur tijd. Er is echter geen logische verklaring voor deze koersexplosie. FTX zal namelijk hoe dan ook geen doorstart maken.
Coinbase onderzoekt tokenized COIN-aandelen op Base-netwerk. Regelgeving blijft een uitdaging in de VS, terwijl RWA-markt $30 biljoen bereikt.
Een CFD is een financieel derivaat waarmee beleggers kunnen profiteren van prijsveranderingen van een actief zonder dat ze het actief zelf bezitten.
Voormalig Binance-CEO CZ deelt essentieel crypto-advies: bescherm jezelf tegen veiligheidsrisico’s en beheer je cryptomunten veilig met deze tips.
Analist: Bezit minimaal 10.000 XRP om toekomstige winstkansen te benutten. Slechts 7,4% van wallets bevat deze hoeveelheid tokens.
Elon Musk’s ‘Kekius Maximus’-actie veroorzaakt hype op de cryptomarkt, met memecoins geïnspireerd door Pepe die explosief in waarde stijgen.
Volgens Nicholas Merten gaat de Bitcoin koers compleet instorten te komende twee weken. Waarom is hij zo bearish?