eth
Exchange, Regulatie

Canadees cryptoplatform ezBtc en oprichter beschuldigd van grootschalige fraude

Het Canadese cryptocurrency-handelsplatform ezBtc en zijn oprichter, David Smillie, worden beschuldigd van het verduisteren van ongeveer 13 miljoen Canadese dollars (omgerekend 9,5 miljoen Amerikaanse dollars) van hun klanten. Deze fondsen, afkomstig uit cryptocurrency-investeringen, werden volgens een onderzoekspanel van de British Columbia Securities Commission (BCSC) gebruikt voor persoonlijke doeleinden, waaronder gokken.

Klantgelden misbruikt

De BCSC, een provinciale toezichthouder in Canada, heeft vastgesteld dat ezBtc klantengelden heeft misbruikt. Het platform, dat in of rond september 2019 definitief offline ging en in 2022 werd ontbonden, beweerde aanvankelijk dat alle crypto-investeringen van zijn gebruikers veilig werden opgeslagen in cold storage.

Tijdens de actieve periode van ezBtc, tussen 2016 en 2019, verzamelde het platform meer dan 2.300 Bitcoin en meer dan 600 Ethereum van investeerders. Uit het onderzoek blijkt echter dat 935,46 Bitcoin en 159 Ethereum zijn omgeleid voor persoonlijk gebruik, waaronder gokken. Deze gelden werden volgens het BCSC-panel overgemaakt naar Smillie’s exchange-accounts en naar gokwebsites zoals CloudBet en FortuneJack.

Het panel concludeerde dat het “bedrog” dat door Smillie en ezBtc werd gepleegd, resulteerde in aanzienlijke verliezen voor klanten, die hun activa niet konden opnemen. Op 24 september worden sancties opgelegd, variërend van financiële boetes tot verboden op marktdeelname.

Smillie en vertegenwoordigers van ezBtc waren niet persoonlijk aanwezig bij de hoorzitting, maar Smillie werd vertegenwoordigd door een advocaat.

Acceptatie van crypto stagneert in Canada

Ondertussen stagneert de acceptatie van cryptovaluta in Canada al meer dan 2 jaar, waarbij slechts 3% van de bevolking Bitcoin of andere cryptovaluta gebruikt voor dagelijkse betalingen. Canadezen geven nog steeds de voorkeur aan contante betalingen en kaartbetalingen. Onder de verschillende alternatieven voor contant geld en kaarten, is e-transfer, waarbij geld wordt overgemaakt via e-mailadressen of telefoonnummers, het populairst.

De trage adoptie van cryptocurrency in Canada wordt voornamelijk toegeschreven aan de algemene terughoudendheid van de bevolking om volledig over te stappen op digitale betalingen.

Exchange nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Amerikaanse beurs Coinbase introduceert synthetische versie van Bitcoin
FTX bereikt schikking over $600 miljoen aan Robinhood-aandelen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt