Apple
Tech

Cathie Wood: Apple en Google gebruiken AI om hun macht te behouden

Cathie Wood van ARK Invest denkt dat Apple en Google kunstmatige intelligentie gebruiken om hun dominantie marktpositie te behouden. Op 1 oktober publiceerde ARK Invest een onderzoekspaper waarin ze de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie onder de loep nemen.

Hoe techreuzen AI gebruiken

Het onderzoeksrapport van ARK Invest werd geschreven door Brett Winton en gaat in op de vraag hoe grote techbedrijven AI inzetten om hun dominante positie te versteren.

In het rapport schrijft Winton onder andere over de mate waarin kunstmatige intelligentie goedkoper wordt. Volgens Winton halveren de kosten voor AI ongeveer iedere vier maanden, waarmee dit de snelste techrevolutie ooit is.

De strategie van grote spelers als Apple en Google is interessant. Volgens Winton laten de grote jongens vaak eerst wat startups pielen met nieuwe technologie, voordat ze zelf in het schip springen.

Zo was het ChatGPT van OpenAI al jaren in de markt voordat Google met een eigen taalmodel kwam.

“Langzaam zijn betekent niet dat een deelnemer deze race verliest”, aldus Winton, die aangeeft dat bedrijven als Google en Apple goede redenen hebben om de introductie van AI-features uit te stellen. Vaak zijn dit bedrijven met enorme reputaties, die niet voor verrassingen willen komen te staan met nieuwe technologie.

Als die nieuwe technologie ineens dingen doet die de reputatie van een bedrijf kunnen schaden, dan is dat uiteraard mega gevaarlijk.

Is het allemaal niet een tikkeltje overdreven?

Kunstmatige intelligentie is gaaf en wat we kunnen met de modellen van OpenAI is natuurlijk heel bijzonder. Maar we moeten het ook niet overdrijven. Kunstmatige intelligentie helpt mensen in hun werk en maakt bedrijven efficiënter, maar we hebben het nog niet over zelfdenkende robots die allerlei taken beginnen over te nemen in de samenleving.

Dat lijkt nu nog ver weg te zijn. Al dachten we dat enkele jaren gelden ook nog van de taalmodellen die nu bestaan. Als je mij een paar jaar geleden had verteld over ChatGPT en wat het allemaal zou kunnen, dan had ik dat waarschijnlijk ook niet geloofd.

Wat dat betreft is en blijft het altijd heel lastig om de toekomst te voorspellen als het over de opkomst van technologie gaat. Veel crypto-projecten werd in 2017 ook een grote toekomst toegedicht, maar daar is tot op heden nog weinig van waargemaakt.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Tech nieuws

Nvidia-CEO Jensen Huang: Alleen AI kan de strijd tegen door AI geproduceerde desinformatie winnen
China loopt 6 maanden achter op Amerika met AI
Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales