Regulatie

CEO van Ripple bekritiseert cryptoverbod van India

Het is zeer teleurstellend om de houding van India tegenover crypto te zien,’ zei Garlinghouse als reactie op het nieuwe wetsvoorstel.


Nieuw wetsvoorstel over cryptoverbod

Indiase overheidsfunctionarissen zijn naar verluidt van plan om een nieuw wetsvoorstel over crypto te bespreken. Dit wetsvoorstel zou cryptocurrencies in het land verbieden.

Volgens een rapport van Bloomberg overweegt het Indiase federale kabinet een wet die crypto verbiedt. Dit is slechts zes maanden nadat de rechtbanken een algemeen verbod hebben opgeheven. Anonieme bronnen beweerden dat de Indiase regering de ontwikkeling van blockchain-technologie zou aanmoedigen, maar niet de handel in cryptocurrency.

De CEO van Ripple, genaamd Brad Garlinghouse, noemde deze beslissing “teleurstellend”, en verklaarde dat cryptocurrency het potentieel had om achtergestelde bevolkingsgroepen in het land te helpen.

In mei telde India ongeveer 190 miljoen volwassenen zonder bankrekening. Sommige experts hebben beweerd dat crypto-activa zoals Bitcoin een manier zijn om financiële geletterdheid aan te moedigen. Zo bevat het eenvoudige hulpmiddelen voor beleggen en sparen.


Stijging in gebruikers

Voordat de Reserve Bank of India in 2018 een algemeen verbod oplegde, was de cryptomarkt van het land $12,9 miljard waard. Het Hooggerechtshof schrapte het RBI-beleid in maart, wat leidde tot een veel nieuwe exchanges op het subcontinent.

Een rapport uit mei van de crypto exchanges OKEx en Coinpaprika meldde dat er een enorme stijging in gebruikers was. OKEx zag een toename van 545,56% in site verkeer uit India in het eerste kwartaal na de omkering van het verbod. Ook steeg het aantal nieuwe gebruikers met 4.100%.

Sinds juni zijn er echter berichten dat Indiase overheidsfunctionarissen een nieuwe wet overwegen die cryptocurrencies zou kunnen verbieden. In tegenstelling tot de benadering van RBI om banken in wezen op de zwarte lijst te zetten, overweegt de regering nu om crypto te verbieden door wetswijziging, wat naar verluidt bindender zou zijn.

Het Indiase parlement is maandag opnieuw bijeengekomen nadat het was uitgesteld vanwege de pandemie. Tanvi Ratna, CEO van blockchain-adviesbureau Policy 4.0, verklaarde echter dat er vanaf 13 september geen crypto-verbodswetgeving verscheen in de lijst met te behandelen zaken terwijl de overheidsinstantie 18 dagen in zitting is.

Ashish Singhal, oprichter en CEO van de Indiase cryptocurrency exchange CoinSwitch, zei in juni dat een algemeen verbod op digitale valuta vorig jaar waarschijnlijker was dan in 2020. Hij zei dat er een verandering is opgetreden in de manier waarop crypto wordt waargenomen in heel India. Hopelijk ten goede.