Exchange

Changpeng Zhao begint vier maanden gevangenisstraf na witwasbeschuldigingen

Changpeng Zhao (CZ) trad enige tijd geleden af als CEO van de crypto-exchange Binance na beschuldigingen van het niet voorkomen van witwaspraktijken op zijn platform. Zhao werd schuldig bevonden en kreeg een gevangenisstraf van vier maanden. Deze straf is gisteren ingegaan.

Amerikaanse toezichthouders onderzochten Binance al maanden, waarbij zorgen werden geuit over de verkoop van ongeregistreerde effecten en marktmanipulatie. Tijdens de rechtszitting erkende CZ zijn fouten en nam hij volledige verantwoordelijkheid voor het falen om een adequaat anti-witwasprogramma te implementeren.

Hoewel CZ is afgetreden als CEO, behoudt hij nog steeds invloed binnen het bedrijf. Binance streeft er nu naar de relaties met toezichthouders te herstellen en belooft meer transparantie en strengere anti-witwasmaatregelen. Het herwinnen van het vertrouwen van gebruikers wordt echter als een moeilijke taak gezien.

De gevangenisstraf is niet de enige straf voor de voormalige CEO. CZ moet ook een boete van $50 miljoen betalen. Voor Zhao, met een geschat vermogen van $33 miljard, is dit bedrag echter relatief mild.

Een waarschuwing voor de crypto-industrie

De veroordeling van een bekend figuur zoals CZ stelt een precedent dat ook andere leiders in de crypto-industrie juridische consequenties kunnen ondervinden voor het niet naleven van regelgeving. Dit kan resulteren in een bredere naleving binnen de industrie om juridische risico’s te minimaliseren.

Binance, ondanks zijn grootte en invloed, heeft aanzienlijke reputatieschade opgelopen door deze zaak. Andere exchanges zullen zich bewust zijn van de mogelijke negatieve publiciteit en het verlies van gebruikersvertrouwen dat kan voortvloeien uit dergelijke schandalen. Dit kan hen motiveren om proactief de naleving van regelgeving te verbeteren.

Arrestatie Yune Wang

Onlangs werd nog een andere prominente cryptofiguur veroordeeld. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft Yune Wang, een 35-jarige Chinese staatsburger, gearresteerd vanwege zijn vermeende rol in een grootschalige botnetzwendel. Wang wordt beschuldigd van het creëren en verspreiden van malware, waarmee hij miljoenen Windows-computers wereldwijd kon compromitteren. Dit botnet, bekend als het 911 S5-botnet, beïnvloedde tussen 2014 en 2022 meer dan 19 miljoen IP-adressen.

Wang zou gekaapte IP-adressen aan cybercriminelen hebben verkocht voor cryptocurrencies, waarmee hij meer dan $130 miljoen verdiende. De activiteiten van het botnet faciliteerden diverse computermisdaden, waaronder financiële fraude en identiteitsdiefstal. Wetshandhavingsfunctionarissen namen 23 domeinen, 70 servers en $30 miljoen aan bezittingen in beslag.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Hoe de Federal Reserve de rente kan verlagen, zonder de rente te verlagen
Taiwanese cryptobedrijven sluiten zich aan bij vereniging voor zelfregulering
Campagne-team van Biden onderzoekt mogelijkheden voor cryptodonaties
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken