Exchange, Regulatie

Changpeng Zhao, oprichter van Binance, vrijgelaten na vier maanden celstraf

Changpeng Zhao (CZ), oprichter en voormalig CEO van de crypto-exchange Binance, is vandaag vrijgelaten na het uitzitten van een gevangenisstraf van vier maanden in de Verenigde Staten (VS).

Overtreding anti-witwasregels

In april werd Zhao gearresteerd omdat zijn platform de anti-witwasregels niet naleefde. Binance zou onvoldoende maatregelen hebben getroffen om te voorkomen dat criminele activiteiten zoals witwassen en de financiering van terrorisme via het platform konden plaatsvinden. Specifiek werd Zhao verweten dat hij niet de vereiste controles had geïmplementeerd die financiële instellingen doorgaans gebruiken om verdachte transacties te detecteren en te melden aan de autoriteiten.

Straf en detentieomstandigheden

Zhao kreeg vier maanden gevangenisstraf opgelegd. Hij bracht het eerste deel van zijn straf door in een minimum security gevangenis, waarna hij werd overgeplaatst naar een halfopen huis in Californië, waar gedetineerden meer vrijheden hebben.

Het vermogen van CZ

Met een persoonlijk vermogen van ongeveer $60 miljard behoort CZ tot de 25 rijkste personen ter wereld. Tijdens zijn gevangenschap was hij dan ook de rijkste gedetineerde ter wereld. Hoewel Zhao niet meer terugkeert als CEO van Binance en geen ambities heeft om een directe rol in het bedrijf te vervullen, blijft hij wel de grootste aandeelhouder.

Toekomstige plannen

Wat CZ na zijn vrijlating precies gaat doen, is nog onduidelijk. Vermoedelijk zal hij eerst tijd doorbrengen met zijn familie in Dubai of Parijs, waar zijn kinderen wonen. Daarnaast zou Zhao zijn filantropische activiteiten willen uitbreiden. Voor zijn opsluiting lanceerde hij het project Giggle Academy, dat gratis educatieve middelen voor kinderen wereldwijd aanbiedt.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Exchange nieuws

Voormalig Alameda CEO Caroline Ellison krijgt twee jaar gevangenisstraf na rol in FTX-schandaal
Kraken betreedt Nederlandse markt met overname van Bitcoin Meester
Afrikaanse landen kunnen belangrijke crypto hubs worden
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen