Bitcoin (BTC) China
Regulatie

Crypto reageert zwak op nieuwe Chinese stimulansmaatregelen

Bitcoin (BTC) begon de week sterk met een piek van bijna $64.500, maar de crypto koersen maakten al snel een kleine correctie door. Dit gebeurde nadat China nieuwe stimuleringsmaatregelen aankondigde om de afzwakkende economie te ondersteunen.

De Chinese centrale bank (PBOC) verlaagde de vereiste reserve voor banken met 50 basispunten en de zevendaagse reverse repo-rente met 20 basispunten naar 1,5%. Daarnaast werd de minimale aanbetaling voor hypotheken verlaagd naar 15%. Wat zijn de effecten hiervan op de cryptomarkt?

Beperkt effect van Chinese maatregelen op crypto

De Chinese aandelenmarkt reageerde positief op de stimulansmaatregelen, met een sterke opleving als gevolg. Rick Maeda, een analist bij Presto Research, merkte echter op dat de reactie van Bitcoin op het Chinese nieuws relatief zwak was in vergelijking met de aandelenmarkten.

“Het gebrek aan reactie van Bitcoin op dit nieuws, in contrast met de stijgende Chinese indices, benadrukt dat de huidige correlatie van Bitcoin nauwer verbonden lijkt te zijn met het beleid van de Federal Reserve en de Amerikaanse markten,” aldus Maeda. “Dit wordt bevestigd door de hoge correlatie met Amerikaanse aandelen, vooral na de FOMC-vergadering van vorige week.”

Met andere woorden, het monetaire beleid van China heeft momenteel veel minder invloed op crypto dan het monetaire beleid van de Verenigde Staten.

Chinese aandelen stijgen, maar crypto blijft achter

Ook de aandelenmarkten in de regio zagen forse winsten. De Hang Seng-index in Hongkong steeg met 3,2% en de Shanghai Composite met 2,3%. Dit zou kunnen duiden op een grotere focus van Chinese beleggers op aandelen dan op crypto. Maeda verwacht dat de PBOC de komende tijd verder zal gaan met het verlagen van de rente en het stimuleren van de Chinese economie.

Waarom is de impact op crypto beperkt?

Een mogelijke reden voor het beperkte effect van de Chinese maatregelen op de cryptomarkt is het feit dat cryptohandel officieel verboden is in China. Hoewel het sinds dit jaar mogelijk is om in Hongkong crypto te verhandelen, blijft dit voornamelijk beperkt tot een selecte groep Chinese en regionale institutionele investeerders. Voor particuliere beleggers uit China blijft investeren in crypto nog altijd een uitdaging.

Over het algemeen zijn dergelijke financiële stimuli gunstig voor risk-on-assets zoals aandelen en crypto. In 2021 steeg de cryptomarkt bijvoorbeeld naar astronomische hoogtes tijdens de Amerikaanse financiële stimuli tijdens de coronacrisis. Volgens analisten staan we momenteel mogelijk aan de vooravond van een nieuwe fase van Amerikaanse financiële stimulans, ook wel ‘quantitative easing’ genoemd.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Australië scherpt regels voor cryptobeurzen aan: Nieuwe licentievereisten in aantocht
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen