China
Tech

China loopt 6 maanden achter op Amerika met AI

Chinese AI-modellen lopen ongeveer zes maanden achter op modellen uit de Verenigde Staten, maar dat hoeft volgens Kai-Fu Lee (voormalig Google China) niet lang meer te duren.

De minder geavanceerde Chinese modellen lopen grofweg 15 maanden achter op de Amerikaanse concurrentie, maar leidende grote taalmodellen (LLMs) van Chinese bedrijven ongeveer zes tot negen maanden, zo claimt Lee tijdens het AVCJ Private Equity Forum in China.

China zal Amerika inhalen

Op dit moment loopt China dus achter, maar volgens Lee is het een kwestie van tijd voordat het Amerika voorbijstreeft. De kosten voor het trainen van AI-modellen zijn in ieder geval flink afgenomen in China de laatste maanden.

Lee durft zelfs te voorspellen dat China volgend jaar al voorloopt op Amerika op het gebied van het ontwikkelen van AI-applicaties. Al durft hij nog niet aan te geven of die apps door grote of kleine bedrijven worden gemaakt.

Het kan vijf tot acht jaar duren om AI op het niveau te krijgen dat iedereen het zou willen (en wellicht ook moeten) gebruiken. AI-technologie heeft compleet nieuwe apparaten nodig, zo gelooft Lee. De huidige smartphones zijn volgens hem niet voldoende krachtig om met AI te werken.

“De juiste telefoon moet altijd aanstaan en altijd luisteren”, zo klinken de toch wel een beetje angstaanjagende woorden van Lee.

Lee doet deze uitspraken, nadat in juli de “Friend” ketting op de markt kwam. Dit is een apparaat dat wordt gemarket als een virtueel maatje dat altijd met je meeluistert. Het is nog maar de vraag in hoeverre mensen daar op zitten te wachten.

Techsector stort zich op AI

Net als in de Verenigde Staten, zien we ook in China dat grote namen uit de tech-industrie zich op kunstmatige intelligentie storten. Het lijkt wel alsof bedrijven er niet meer bijhoren als ze geen eigen AI-modellen bezitten.

Zo hebben Alibaba en Tencent, twee grote namen in China, ook al verschillende versies van hun in-house modellen en applicaties op de markt gebracht. Verder investeerden ze ook al miljarden dollars in kleinere AI-startups.

Tencent onthulde bijvoorbeeld zijn eigen LLM (vergelijkbaar met ChatGPT) genaamd “Hunyuan” in september van het afgelopen jaar. Hunyuan is sindsdien geïntegreerd in het ecosysteem van het bedrijf. Zo wordt het onder andere gebruikt door de cloud computing divisie, door marketing en door gaming.

Voor nu kunnen we zeggen dat AI hele gave dingen voor elkaar krijgt, maar dat het de samenleving nog niet fundamenteel heeft veranderd, zoals het internet dat bijvoorbeeld heeft gedaan. Maar wat niet is kan nog komen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten