China, bank
Regulatie

Chinese autoriteiten rollen crypto-gerelateerde miljardenfraude op

De Chinese autoriteiten in Binnen-Mongolië hebben 63 mensen gearresteerd voor het witwassen van 12 miljard yuan (1,64 miljard euro), zo weet China News te melden. Na een diepgravend onderzoek naar het bouwbedrijf Shi Mouyuan, ontdekten de autoriteiten een internationaal netwerk van online piramidespelen, fraude, gokken en andere vormen van criminaliteit.

Gigantisch bedrag

Het gaat met 1,64 miljard euro om een gigantisch bedrag. In juli 2022 gaf de afdeling openbare veiligheid van de autonome regio Binnen-Mongolië al een waarschuwing aan de autoriteiten. Het vond dat de fondsen die door de bankrekeningen van Shi Mouyuan stroomden abnormaal groot. De bende die nu opgerold is bleek ene groep te zijn die cryptocurrency’s gebruikte om binnenlandse en buitenlandse criminele groepen hiel om geld wit te wassen.

Vanaf mei 2021 gebruikte de bende buitenlandse chatprogramma’s om te communiceren en verschillende foute initiatieven op te zetten. Denk hierbij aan online piramidespelen en andere vormen van fraude en oplichterij. Ze haalden digitale valuta op, die vervolgens werden omgezet in Chinese yuan.

Een ingenieus netwerk

Het gaat niet om een kleine groep hobbyisten die zomaar even wat probeerden. In totaal gaat het om een bedrag van 1,64 miljard euro. In verschillende delen van het land zijn witwas-teams opgezet die op bepaalde momenten opdrachten binnenkregen. Iedere locatie had teamleiders, die op hun beurt weer ondergeschikt personeel moesten werven. Na afloop van een opdracht moesten de teamleiders en alle andere betrokkenen de bedragen over elkaar. verdelen.

Inmiddels is deze criminele groep dus opgerold, maar het onderzoek loopt nog. In totaal zijn er 63 verdachten opgepakt, maar er bestaat een kans dat die groep toeneemt. Duidelijk is dat het om een gigantische operatie gaat. Voor China zal het wederom een reden zijn om de verdere adoptie van Bitcoin en crypto af te wijzen. Verder is het nog maar de vraag in hoeverre Bitcoin hier echt een grote rol in speelde. De kans is groot dat het vooral om altcoins en andere ellende gaat.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13