Coinbase SEC
Regulatie

Coinbase blijft in conflict met SEC: nieuwe oproep om regelgeving voor decentralized exchanges in te trekken

Coinbase blijft verwikkeld in een aanhoudend conflict met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en heeft de toezichthouder onlangs opgeroepen om zijn regelgeving met betrekking tot gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) in te trekken.

Duidelijkheid over wettelijke grenzen van DeFi

Dit lopende juridische geschil zou verdere duidelijkheid kunnen verschaffen over de wettelijke grenzen van gedecentraliseerde financiële activiteiten (DeFi) in de Verenigde Staten.

In een brief aan de SEC op maandag verzocht Paul Grewal, Chief Legal Officer van Coinbase, de toezichthouder om een regelgevingsvoorstel in te trekken dat zou vereisen dat gedecentraliseerde beurzen onder de jurisdictie van het agentschap vallen. Dit voorstel, dat in januari 2022 werd geïntroduceerd, zou DeFi-projecten dwingen zich te registreren als alternatieve handelssystemen.

“Coinbase maakt zich zorgen over de voorgestelde uitbreiding van de term ‘beurs’ door de Commissie, wat volgens de SEC deels bedoeld is om gedecentraliseerde beurzen (DEX’s) te reguleren die de handel in digitale activa faciliteren,” aldus de brief.

Enkele belangrijke punten uit de brief van Coinbase aan de SEC zijn:

  • De Administrative Procedure Act (APA) en de Exchange Act vereisen een grondige analyse van de economische gevolgen van regelgeving. Coinbase stelt dat de kosten-batenanalyse van de SEC cruciale informatie mist en gebaseerd is op irrationele aannames.
  • De SEC zou essentiële kosten over het hoofd zien en de omvang van de kosten die wel worden meegenomen, onderschatten.
  • De SEC toont volgens Coinbase niet aan dat elk probleem regulering vereist en overdrijft de vermeende voordelen van de voorgestelde regel.

Grewal betoogt dat het voorstel innovatie in cryptomarkten zou kunnen verstikken, onder andere door DEX’s te belasten met onhaalbare vereisten. Hij verwees naar de teloorgang van de zogenaamde “Chevron-deference”, een juridische doctrine die voorheen werd gebruikt om regelgevende acties te rechtvaardigen. Grewal betoogt dat het succes van Paul Clement, een prominent lid van het Coinbase-bestuur, aantoont dat het onwaarschijnlijk is dat rechtbanken de vergaande interpretaties van de SEC zullen steunen.

Blijven inzetten voor duidelijkheid in regelgeving

Coinbase blijft zich inzetten voor duidelijkheid in de regelgeving, maar is tegelijkertijd verwikkeld in verschillende juridische geschillen. Deze ontwikkelingen suggereren dat het conflict met de SEC, dat in juni 2023 begon, nog lang niet voorbij is. De kwestie sluit aan bij de visie van SEC-voorzitter Gary Gensler, die vindt dat cryptoplatforms zich moeten registreren bij de SEC, ongeacht of ze gecentraliseerd of gedecentraliseerd zijn.

Op basis van dit standpunt heeft de SEC Coinbase en andere platforms, zoals Uniswap Labs, beschuldigd van het opereren als niet-geregistreerde exchanges. Deze zaak heeft een precedent geschapen door aanzienlijke beperkingen op te leggen onder het mom van consumentenbescherming en marktintegriteit.

Coinbase stelt dat de SEC zijn regelgevende bevoegdheden overschrijdt zonder duidelijke richtlijnen te bieden over wat precies als veiligheid moet worden beschouwd. De beurs probeerde documenten van de SEC te verkrijgen om dit gebrek aan duidelijkheid aan te tonen, maar stuitte op weerstand.

Naast de SEC staat Coinbase ook tegenover de Federal Election Commission (FEC). Dit na beschuldigingen van de digitale activa-criticus Molly White en de belangenorganisatie Public Citizen dat Coinbase de FEC-wetgeving zou hebben overtreden met een donatie van 25 miljoen dollar aan de Fairshake Super PAC.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt