Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De AEX koers handelt vandaag op een cruciale weerstand. Na de all-time high van 950 punten in juli slaagde de AEX er niet in om het positieve momentum te herpakken. Kan daar binnenkort verandering in komen?
Voor de AEX is het belangrijk dat we eindelijk de stevige weerstand op 920 punten kunnen doorbreken. Eind juli werd de AEX rond die koers afgewezen, in september mislukte er opnieuw een poging en nu gaat de beursindex het voor de derde maal proberen.
Vanuit macro-economisch perspectief lijkt de AEX er momenteel uitstekend voor te staan. Centrale banken over de hele wereld zijn begonnen met het verlagen van de rentes, en de Amerikaanse economie oogt nog altijd solide.
De economische groei lijkt volgens het GDPNow model van de Atlanta Fed binnen te komen op 3,2% voor Q3 2024, terwijl ook de arbeidsmarkt onverminderd sterk blijft in Amerika.
De bovenstaande grafiek van Charlie Bilello leert ons dat de werkloosheid zich op een historisch laag niveau bevindt, en met de huidige 4,1% behoorlijk ver onder het historische gemiddelde van 5,7% hangt.
Voor deze week ligt de focus van de AEX op komende donderdag. Dan is het in de Verenigde Staten namelijk tijd voor de belangrijkste economische datapunten van de week.
Te beginnen met de Retail Sales, de verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel, die ons weer een stuk meer vertellen over de gezondheid van de Amerikaanse economie en de consument.
Daarnaast krijgen we de wekelijkse werkloosheidsclaims. Die vielen afgelopen week wat hoger uit vanwege orkaan Helena en de stakingen bij Boeing. De verwachting is dat we daar deze week nog steeds last van hebben.
Mochten ze echter een positieve verrassing laten zien, dan is dat in principe weer goed nieuws voor de beurs. Het is voor de AEX en de rest van de financiële markt namelijk cruciaal dat de Amerikaanse economie overeind blijft.
China’s groeiverwachting voor 2025 zakt nu het handelsconflict met de VS oplaait. Grote banken verlagen hun prognoses door toenemende onzekerheid.
China voert importheffing van 84% in op alle Amerikaanse producten als reactie op Trumps tarieven. De cryptomarkt reageert direct met forse dalingen.
Ontdek de impact van de nieuwe importtarieven van Trump. Hoe hoger heffingen goederen uit 86 landen beïnvloeden.
Elon Musk pleit voor zero-tariff zone tussen VS en EU, terwijl handelsoorlog wereldwijde markten en cryptoprijzen hard raakt.
Op 28 maart zakt de crypto markt flink weg. Bitcoin daalt onder $86.000 en Ethereum verliest meer dan 5% aan waarde.
Elon Musks DOGE-team dringt door tot de SEC te midden van politieke spanningen en cryptovolatiliteit. Wat betekent dit voor toezicht en markten?