aex
Aex, Beurs

Cruciale donderdag in zicht: AEX koers stuit op weerstand

De AEX koers handelt vandaag op een cruciale weerstand. Na de all-time high van 950 punten in juli slaagde de AEX er niet in om het positieve momentum te herpakken. Kan daar binnenkort verandering in komen?

Positieve vooruitzichten voor de AEX?

Voor de AEX is het belangrijk dat we eindelijk de stevige weerstand op 920 punten kunnen doorbreken. Eind juli werd de AEX rond die koers afgewezen, in september mislukte er opnieuw een poging en nu gaat de beursindex het voor de derde maal proberen.

Vanuit macro-economisch perspectief lijkt de AEX er momenteel uitstekend voor te staan. Centrale banken over de hele wereld zijn begonnen met het verlagen van de rentes, en de Amerikaanse economie oogt nog altijd solide.

De economische groei lijkt volgens het GDPNow model van de Atlanta Fed binnen te komen op 3,2% voor Q3 2024, terwijl ook de arbeidsmarkt onverminderd sterk blijft in Amerika.

De bovenstaande grafiek van Charlie Bilello leert ons dat de werkloosheid zich op een historisch laag niveau bevindt, en met de huidige 4,1% behoorlijk ver onder het historische gemiddelde van 5,7% hangt.

Focus op komende donderdag

Voor deze week ligt de focus van de AEX op komende donderdag. Dan is het in de Verenigde Staten namelijk tijd voor de belangrijkste economische datapunten van de week.

Te beginnen met de Retail Sales, de verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel, die ons weer een stuk meer vertellen over de gezondheid van de Amerikaanse economie en de consument.

Daarnaast krijgen we de wekelijkse werkloosheidsclaims. Die vielen afgelopen week wat hoger uit vanwege orkaan Helena en de stakingen bij Boeing. De verwachting is dat we daar deze week nog steeds last van hebben.

Mochten ze echter een positieve verrassing laten zien, dan is dat in principe weer goed nieuws voor de beurs. Het is voor de AEX en de rest van de financiële markt namelijk cruciaal dat de Amerikaanse economie overeind blijft.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

ASML Koers stort in met 14,9% na gelekte cijfers: bestellingen halveren in Q3
AEX koers stijgt heel licht, terwijl Bitcoin koers explodeert
AEX koers opnieuw in de rode cijfers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Waarom vandaag 14:30 cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk