Ukraine
Blockchain

Crypto groeit explosief in door oorlog geteisterd Oekraïne en gesanctioneerd Rusland

Chainalysis heeft onlangs hun nieuwste editie van de Global Crypto Adoption Index gepubliceerd, waarin de landen worden gerangschikt die wereldwijd vooroplopen in de adoptie van crypto.

Dit jaar vallen Oekraïne en Rusland op, die respectievelijk de 6e en 7e plaats innemen. Beide landen versterken hun positie als belangrijke spelers in de wereldwijde cryptomarkt, en dit wordt deels toegeschreven aan de opkomst van Decentralized Finance (DeFi). Maar wat zit er precies achter deze groei?

Rusland stijgt zes plaatsen: DeFi stimuleert de adoptie

Rusland is dit jaar zes plekken gestegen in de ranglijst, een opmerkelijke prestatie gezien de aanhoudende oorlog met Oekraïne en de strenge internationale sancties die het land treffen. In het afgelopen jaar ontving Rusland $182,44 miljard aan crypto, terwijl Oekraïne $106,1 miljard ontving.

De toename van DeFi-activiteit speelt een cruciale rol in deze ontwikkeling. Uit het rapport blijkt dat de instroom naar gedecentraliseerde beurzen in Oost-Europa sterk is gestegen, waarbij Rusland en Oekraïne voorop lopen. In de hele regio werd ongeveer $149 miljard naar DeFi-platforms gestuurd. Rusland zag een toename van 173% in DeFi-instroom, terwijl Oekraïne een groei van 160% rapporteerde.

Institutionele groei in Oekraïne

Opvallend is de groei van grote institutionele transacties in Oekraïne, die met maar liefst 361% toenamen. Dit wijst erop dat institutionele donaties in crypto een belangrijk deel van de DeFi-activiteit aansturen. Ook op het niveau van retailinvesteringen is er groei te zien: kleine retailtransacties namen met 82% toe, terwijl grote retailtransacties met 92% stegen. Dit laat zien dat crypto breder geaccepteerd wordt onder de Oekraïense bevolking.

Sancties sturen Russen naar crypto

In Rusland is het gebruik van crypto-platforms zonder Know-Your-Customer (KYC) verificatie aanzienlijk toegenomen. Deze platforms zijn populairder geworden door de sancties die het land sinds het uitbreken van de oorlog met Oekraïne treffen. Door deze beperkingen is de toegang tot banken voor veel Russische burgers moeilijker geworden. Hoewel het gebruik van gecentraliseerde exchanges stabiel bleef, zagen no-KYC exchanges een sterke piek in activiteit.

De stijging van het crypto-gebruik in Rusland lijkt direct voort te komen uit de behoefte van de bevolking om fiatgeld om te zetten in crypto, nu banken beperkt zijn door internationale sancties. Dit onderstreept hoe crypto een steeds belangrijkere rol speelt in tijden van economische onzekerheid en geopolitieke spanningen.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Blockchain nieuws

BRICS-top in Kazan: Aankondiging van nieuwe digitale munt op komst?
DBS Bank Singapore lanceert innovatieve blockchain-diensten voor institutionele klanten
2024: Doorbraakjaar voor de tokenisatie van real-world assets (RWA)
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy: Over 5 jaar zou je willen dat je meer Ripple (XRP) had gekocht
Van $700 naar $2,4 Miljoen: Crypto handelaar wint jackpot met memecoin
Cardano-oprichter is laaiend enthousiast over deze nieuwe cryptomunt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk