Celsius CEL
Blockchain

Crypto-leenplatform Celsius kampt met balanstekort van 2,85 miljard dollar

Als je het nieuws de afgelopen maanden gevolgd hebt, dan heb je ongetwijfeld meegekregen dat het populaire crypto-leenplatform Celsius op omvallen staat. Nu blijkt dat de liquiditeitsproblemen van Celsius nog groter zijn dan aanvankelijk gedacht. Celsius kampt namelijk met een balanstekort van 2,85 miljard dollar, wat meer dan tweemaal hoger is dan aanvankelijk werd gemeld.

Grote problemen voor Celsius

Een nieuw faillissementsrapport van 14 augustus leert ons dat de schuld van Celsius in werkelijkheid 2,85 miljard dollar bedraagt, in plaats van de eerdere claims van het bedrijf dat het om 1,2 miljard dollar gaat. In het rapport valt te lezen dat Celsius een totaal van 6,6 miljard dollar aan schulden heeft, waar voor 3,8 miljard dollar aan assets tegenover staan.

In het aanvankelijke faillissementsrapport sprak het bedrijf nog over 4,3 miljard dollar aan assets, tegen 5,5 miljard dollar aan schulden. Daarmee zou het uitkomen op een tekort van 1,2 miljard dollar. De kans is aanwezig dat de huidige correctie die de markt doormaakt niet in het voordeel van Celsius is. Een groot deel van de assets bestaat immers uit crypto, die hierdoor wederom een stuk minder waard zijn.

CEO Alex Mashinsky handelde met fondsen Celsius

In de maanden in aanloop naar de ineenstorting van Celsius heeft CEO Alex Mashinsky persoonlijk de controle genomen over de fondsen van het bedrijf. Volgens de Financial Times begon Mashinsky in januari, in aanloop naar de Federal Reserve bijeenkomst, te handelen met de fondsen van Celsius. Mashinsky was volgens de informatie van de Financial Times bang dat de koersen zouden vallen als gevolg van renteverhogingen en besloot zijn team van ervaren handelaren te overrulen.

In één deal zou Mashinsky besloten hebben om voor honderden miljoenen dollars aan Bitcoin te verkopen, om die vervolgens een dag later met een verlies terug te kopen. Als de informatie van de Financial Times klopt, dan heeft Celsius in januari alleen al 50 miljoen dollar verloren op de actieve handel in crypto. Een verlies dat, zo blijkt nu, bijna volledig op het conto van Alex Mashinsky komt. De eigenaardige manier van handelen van Mashinsky leidde tot een conflict met het hoofd investeringen, Frank van Etten, die vervolgens in februari zijn ontslag indiende bij Celsius.

Blockchain nieuws

Top 5 meest gebruikte crypto netwerken: Solana, Toncoin en Tron op kop
Cypherpunk-waarden verdwijnen door opkomst van institutionele blockchain-acceptatie
Jonge bevolking stuwt explosieve groei van cryptomarkt in Saoedi-Arabië
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen