politie
Regulatie

Cryptobedrijfseigenaar Adam Iza aangeklaagd voor grootschalige cryptofraude en omkoping

In een schokkende zaak is Adam Iza, de eigenaar van het cryptoplatform Zort, in Los Angeles aangeklaagd wegens grootschalige cryptofraude, belastingontduiking en omkoping van politieagenten.

De FBI onthulde deze beschuldigingen in documenten die op 23 september bij een federale rechtbank zijn ingediend en op 26 september openbaar zijn gemaakt.

Luxe leven en fraudepraktijken

Volgens de aanklacht verzamelde Iza miljoenen dollars via lege vennootschappen, waarmee hij een luxe levensstijl financierde zonder de inkomsten te melden bij de belastingdienst. Tussen 2020 en 2022 zou hij op slinkse wijze tientallen miljoenen hebben weggesluisd.

Omkoping van politieagenten

Iza wordt verder beschuldigd van het betalen van maandelijks $280.000 aan agenten van het Los Angeles Sheriff’s Department (LASD) om onrechtmatige huiszoekingsbevelen uit te vaardigen en toegang te krijgen tot vertrouwelijke politiegegevens. De verkregen informatie zou hij hebben gebruikt om een vermeend slachtoffer, bekend als “E.Z.”, te intimideren en te dwingen een laptop met cryptovaluta af te geven.

Intimidatie en dreigementen

E.Z. beweert slachtoffer te zijn geweest van een intimidatiecampagne, waarbij hij dreigende berichten ontving met gevoelige informatie uit politiedatabases, inclusief foto’s van zijn familie en auto. Ook stuurde Iza volgens een ingehuurde privédetective vertrouwelijke politiedocumenten, waaronder huiszoekingsbevelen die waren gemanipuleerd om E.Z. te intimideren.

Jarenlange fraude en corruptie

Tussen 2020 en 2022 zou Iza via zijn cryptobedrijf Zort en andere ondernemingen in totaal bijna $200.000 aan omkoopgelden hebben betaald aan de LASD-agenten. Hij wordt nu aangeklaagd voor samenzwering, belastingontduiking en het verbergen van miljoenen aan inkomsten.

Deze zaak benadrukt de kwetsbaarheid van de cryptomarkt voor fraude, corruptie en criminele activiteiten waarbij zelfs wetshandhavers betrokken raken.

Regulatie nieuws

Turkije trekt plannen voor nieuwe belasting op aandelen- en cryptowinsten in
Tether speelt cruciale rol in ontmanteling van cryptobeurzen verdacht van witwassen
Changpeng Zhao, oprichter van Binance, vrijgelaten na vier maanden celstraf
Meer nieuws

Meest gelezen

Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen