turkije-vlag
Regulatie

Cryptocurrency-bedrijven strijden om licenties in Turkije na nieuwe regelgeving

In Turkije ondergaat het crypto-landschap momenteel een belangrijke transformatie, nu grote spelers zoals Coinbase en KuCoin actief zijn in de race om bedrijfslicenties te verkrijgen.

Dit volgt op recente wijzigingen in de regelgeving door de Turkse Capital Markets Board (CMB), wat een cruciale ontwikkeling betekent voor de snelgroeiende cryptosector in het land.

Aanvankelijk hebben 47 crypto-bedrijven een licentie aangevraagd

Op 9 augustus maakte de CMB bekend dat 47 cryptocurrency-bedrijven aanvankelijk licentieaanvragen hadden ingediend onder de nieuwe regelgevingskaders. Inmiddels is deze lijst uitgebreid naar 76 bedrijven, met onder andere nieuwe toevoegingen zoals Coinbase, KuCoin en Gate.io. Eerder hadden prominente namen zoals Binance, Bitfinex en OKX al hun aanvragen ingediend, wat de positie van Turkije als een belangrijk knooppunt voor cryptocurrency-activiteiten verder benadrukt.

Ondanks de vooruitgang waarschuwt de CMB dat opname op de “Lijst van degenen die actief zijn” geen officiële goedkeuring betekent. Bedrijven moeten namelijk nog steeds de formele toestemming van de raad van bestuur verkrijgen, wat afhangt van de invoering van aanvullende wetgeving. De lijst zal worden bijgewerkt naarmate bedrijven voldoen aan de regelgeving of wanneer de CMB haar onderzoeken afrondt.

Nog geen alomvattende cryptowetgeving in Turkije actief

Alhoewel Turkije nog geen alomvattende wetgeving voor cryptocurrencies heeft, zijn er wel al bestaande regels die de marktactiviteiten reguleren. De Turkse minister van Financiën, Mehmet Simsek, verklaarde in januari dat de lokale cryptowetgeving bijna voltooid is, maar het wetsontwerp is nog niet aan het parlement voorgelegd. Ondanks deze onzekerheid blijven bedrijven actief licenties aanvragen, wat wijst op het optimisme binnen de sector en het strategische belang van Turkije op de wereldwijde cryptomarkt.

De recente golf van licentieaanvragen volgt op de invoering van de ‘Wet op de Wijziging van de Kapitaalmarktenwet’. Deze wet werd op 2 juli in werking gesteld. Deze wet is op zijn beurt bedoeld om een regelgevend kader te bieden voor dienstverleners op het gebied van crypto-activa in Turkije. Volgens gegevens van Chainalysis is Turkije de 4e grootste cryptomarkt ter wereld, met een geschat handelsvolume van $170 miljard.

Als slot onderstreept de toename van licentieaanvragen de groeiende prominentie van Turkije in de cryptocurrency-sector en het vastberaden streven naar een gereguleerde en veilige cryptomarkt.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom