Bitcoin

De bijzondere relatie tussen Bitcoin en inflatie

2022 bewijst zich tot nu toe als een uitdagend jaar voor crypto. Bitcoin worstelt namelijk nog altijd met een correctie die al wekenlang aan de gang is. Er leek even licht aan het einde van de tunnel, maar op dit moment heeft Bitcoin het nog altijd zwaar. Dat heeft alles te maken met de Amerikaanse Federal Reserve die de rente wil verhogen om de inflatie te bevechten.

Sinds het begin van het jaar noteert Bitcoin een min van 7-8 procent en Ethereum zelfs een min van 12-13 procent. Wat betekent het voor het verhaal van Bitcoin en Ethereum als hedge tegen inflatie dat de munten het juist nu zwaar hebben? Laten we het verhaal van Bitcoin als veilige haven in tijden van inflatie eens nader onder de loep nemen.


Bitcoin als inflatiehedge in technologische zin

Bitcoin is geprogrammeerd als een deflationaire vorm van geld. De absolute schaarste van Bitcoin in de vorm van het maximum van 21 miljoen eenheden is uniek. Op dit moment zijn 90 procent van alle 21 miljoen bitcoin al in omloop. De inflatie van Bitcoin ligt momenteel op 1,8 procent per jaar en gaat in maart 2024 door de helft met de volgende halving.

Technisch gezien moet Bitcoin dus een goede hedge tegen inflatie zijn. Wat dat betreft is het voor sommige mensen raar dat Bitcoin juist op dit moment niet goed presteert. De inflatie is immers hoog, hoe kan het dan dat Bitcoin het ook moeilijk heeft? Dat heeft ermee te maken dat de inflatie al heeft plaatsgevonden.

De cijfers die we nu binnenkrijgen zijn het gevolg van jarenlange geldprinterij. Bitcoin is in de jaren van die extreme geldprinterij enorm gegroeid en heeft het nu moeilijk omdat de centrale banken willen reageren op de inflatie. Dat doen ze door de rente te verhogen en daarmee de inflatie in te dammen, waar Bitcoin ook moeite mee heeft.


Wat heeft de toekomst voor Bitcoin in petto?

Wat de toekomst betreft is het lastig om te zeggen wat de koers gaat doen. Het gedrag van centrale banken is minder lastig om te voorspellen. De wereldwijde schuldenberg is inmiddels zo groot, dat het praktisch onmogelijk lijkt om hogere rentes voor langere tijd vol te houden. We hebben namelijk een economie gebouwd met goedkope schulden. Zonder goedkoop geld kan onze economie simpelweg niet overleven.

De wereldwijde schuldenberg is momenteel viermaal groter dan het wereldwijde inkomen. Wat betekent dat een rente van bijvoorbeeld 3 procent betekent dat de economie met 12 procent per jaar (3 procent x 4 = 12 procent) moet groeien om niet te krimpen.

In de afgelopen 100 jaar is het niet gelukt om ook maar één jaar meer dan 12 procent te groeien, waardoor het onmogelijk is om de schulden ooit terug te betalen. De enige manier om dit systeem overeind te houden is met een permanente lage rente. Centrale banken kunnen nu stoer roepen dat ze de rente gaan verhogen, maar dat is op de lange termijn niet vol te houden. Wat uiteindelijk weer goed nieuws is voor Bitcoin.

Bitcoin nieuws

MicroStrategy wil opnieuw miljarden ophalen voor Bitcoin-investering
De VS domineert Bitcoin-mining met meer dan 40% van de wereldwijde hashrate
Robert Kiyosaki: “Bitcoin maakte me rijk en zal me nog rijker maken”
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: “Als je niet 10.000 XRP bezit, maak je de grootste fout van je leven”
Analist: nog 48 uur tot mogelijke mega-doorbraak voor XRP
Elon Musk veroorzaakt koersexplosie van onbekende memecoins
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk