Bitcoin

De Bitcoin kan ontwikkelingslanden redden

De wereldwijde schuld heeft dit jaar een ongekend hoog niveau bereikt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft bekend gemaakt dat de schuld is opgelopen tot $88 biljoen dollar . Dit is gelijk aan 230% van het wereldwijde bbp.


Oplopende schulden

Het nieuws is bedroevend, gezien eerdere grootschalige schulden cycli. De meest recente van deze cycli is de crisis van 2008. Deze resulteerde in enorme tekorten en een flinke internationale lijdensweg.

De schuld is grotendeels gestegen als gevolg van een nieuw bestedingssysteem binnen de ontwikkelingslanden. De leiders van de ontwikkelingslanden hebben de wens om de infrastructuur in de landen uit te breiden. Om dit te bereiken hebben de leiders flink meer geld uitgegeven.

In meerdere ontwikkelingslanden zijn de uitgaven torenhoog. De landen denken dat deze enorme uitgaves nodig zijn om de economische groei te vergroten en de economie te stabiliseren. Of het goed uit gaat pakken is nog maar de vraag.

De enorme stijging van de wereldwijde schuld duidt historisch gezien op moeilijke tijden. Ook het IMF en de wereldbank maken zich zorgen. Ze laten dan ook weten dat de derde wereldlanden beter fiscaal beleid moeten voeren. Dit is van cruciaal belang voor het handhaven van de stabiliteit binnen de landen.


Geld drukken om schulden te betalen

De schulden hebben ook negatieve gevolgen voor de inflatie en de centrale banken. Door de enorm toegenomen schulden drukken de overheden vaak geld bij om schulden terug te betalen.

Doordat de centrale banken geld blijven drukken, blijft de inflatie stijgen. Deze inflatie maakt het kopen en verkopen van producten een stuk moeilijker. Daarnaast stagneert het de lokale economieën alleen maar verder. Deze stagnatie leidt tot een grotere bestedingsbehoefte en de cyclus gaat maar door. Het is een vicieuze cirkel en dat is zorgwekkend te noemen.

Mede hierdoor zijn banken gedwongen een aantal maatregelen te nemen. Voorbeelden hiervan zijn het verlagen van de rente onder nul en het bieden van kwantitatieve versoepeling (QE).

Het IMF waarschuwt dat deze oplossingen niet goed genoeg zijn voor de lange termijn. Nu er steeds meer schulden op de markt komen, zal de tsunami uiteindelijk crashen en deze landen met grote problemen achterlaten. Dit is precies het probleem waarmee Venezuela, Zimbabwe en anderen op het moment mee worden geconfronteerd.


Bitcoin kan levens redden

Kunnen cryptocurrencies een oplossing bieden? Misschien wel. Bitcoin en andere crypto valuta’s staan volledig los van de overheidsuitgaven en een slecht fiscaal beleid. Crypto valuta’s vertegenwoordigen in feite een economie op zichzelf. Deze staan dus los van de bewegingen op de economische wereldmarkt.

Natuurlijk is het zo dat Bitcoin en andere crypto valuta’s reageren op de wereldmarkt, echter functioneren ze onafhankelijk. Dit is van cruciaal belang wanneer economieën beginnen om te vallen. De onafhankelijkheid van Bitcoin kan van levensbelang voor ontwikkelingslanden. Bitcoin is al enorm populair in Venezuela en diverse andere instortende economieën.

De toekomst ziet er misschien somber uit, maar Bitcoin kan levensreddend zijn voor de wereldeconomie. Nu regeringen er een potje van maken heeft Satoshi misschien de juiste oplossing gevonden.

 

Bitcoin nieuws

Crypto analist: Bitcoin koers van $111.000 is mogelijk
Amerikaanse crypto-aandelen schieten omhoog na Bitcoin halving
Bitcoin ‘niet langer goedkoop’ – Fidelity stelt verwachtingen bij
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto-analist voorspelt: Ripple (XRP) mogelijk naar $5,85