EU, europa
Blockchain

De Europese Unie wil energie-efficiëntie labels ontwikkelen voor blockchains

Ze weten in de Europese politiek maar niet van ophouden als het over blockchain technologie en het energieverbruik van Proof-of-Stake gaat. Nu is er uit het niets weer een plan voorgesteld waarbij verschillende blockchains op basis van het energieverbruik een label krijgen. Dat label moet investeerders vertellen in hoeverre de blockchain in kwestie een plus of een min is voor de planeet.

Feest voor Proof-of-Stake blockchains?

De nieuwe plannen om energielabels uit te delen aan blockchains moet voor aanhangers van platforms als Ethereum, Solana en Cardano als muziek in de oren klinken. Deze blockchains draaien immers stuk voor stuk op Proof-of-Stake, het meest energiezuinige consensus mechanisme dat er bestaat. Tenminste, dat is wat je op het eerste gezicht zou zeggen en hoe ook de meeste politici daar op dit moment over denken.

Je hoeft om in Proof-of-Stake blokken te minen immers geen computerkracht in te zetten. Het is niet zo dat degene die het meeste werk verricht de meeste kans maakt om een nieuw blok te mogen minen. Het is degene die de meeste munten in bezit heeft, degene die het rijkste is die de meeste kans maakt om het volgende blok te mogen produceren. Er zijn echter ook argumenten te verzinnen voor het positieve effect van Proof-of-Work mining op de planeet.

Proof-of-Work en het klimaat

Op het eerste gezicht zou je denken dat Proof-of-Work puur en alleen slecht is voor de planeet. Hoe het immers waardevol zijn om energie te verbruiken voor een digitale munt? Kan die niet bestaan zonder al dat energieverbruik? Persoonlijk denk ik van niet, maar dat is een discussie voor een andere keer. Vandaag gaan we het hebben over het affakkelen van gas. Olie- en gasproducenten hebben regelmatig te maken met een overproductie van gas.

Dat gas kunnen ze op die momenten niet kwijt of de infrastructuur in de vorm van de juiste pijpleidingen is niet aanwezig. Dat maakt het transport te duur om het gas op de markt kwijt te kunnen. Wat je dan vaak krijgt is dat deze partijen dit gas affakkelen om er als zo goedkoop mogelijk van af te komen.

Het probleem is dat hiermee niet alle CO2 wordt afgevangen en dat er alsnog een deel in de atmosfeer terechtkomt. Bitcoin mining lost dit probleem op. Door het gas daarvoor in te zetten komt er minder CO2 in de atmosfeer en kan Bitcoin volgens Daniel Batten binnen 4 jaar compleet klimaatneutraal zijn. 

Blockchain nieuws

El Salvador krijgt eerste getokeniseerde Amerikaanse staatsobligaties
Bankgigant Goldman Sachs wil crypto-platform lanceren
Google Cloud investeert $10 miljoen in web3-groei met BNB Chain’s acceleratorprogramma
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: dit is de ergste nachtmerrie van Amerikaanse centrale bank
Waarom stijgt de Ripple (XRP) koers zo gigantisch hard?
Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk