SEC
Cardano, Polygon, Solana

Deep Dive: Wat betekent SEC aanklacht voor Cardano, Solana en Polygon?

In de deep dive van vandaag nemen we een kijkje naar het schokkende nieuws omtrent de aanklacht van de Securities and Exchange Commission (SEC). Niet alleen werd Binance US beticht van frauduleuze activiteiten maar ook Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polygon (MATIC) liggen onder vuur. In deze deep dive analyseren we on-chain data, het koersverloop en wat we kunnen verwachten in de toekomst.

De SEC vs. Cardano, Solana en Polygon, wat is er precies gebeurd?

De afgelopen week kwam de SEC met een grote klap voor de crypto markt. Zo klaagde de Amerikaanse overheidsinstelling Binance US aan omtrent frauduleuze activiteiten en werden grote blockchain projecten zoals Cardano, Solana en Polygon benoemd als zogenoemde securities. Dat wil zeggen dat deze projecten door de SEC mogelijk niet herkend worden als commoditeit maar als een effect. Het laatste brengt allerlei problematische regelgevingen met zich mee en kan de altcoin projecten flink onder druk zetten. De situatie doet investeerders denken aan de problemen die het blockchain bedrijf Ripple ervaart, de ontwikkelaar van het XRP netwerk. Het bedrijf heeft al jaren een rechtszaak lopen met de SEC, wat zorgt voor een toename in de volatiliteit van het project en onzekerheid bij investeerders.

In deze deep dive kijken we hoe de drie projecten er nu voorstaan door een blik te werpen op de on-chain data, de koersen te analyseren en te kijken wat we op de korte termijn mogelijk kunnen verwachten. Naast de 3 grote cryptocurrencies werden ook munten zoals Cosmos (ATOM), Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND) en Algorand (ALGO) genoemd. Deze munten worden niet uitgebreid meegenomen in deze deep dive maar hebben zeker ook invloed ervaren.

Een duik in de Data

De kritiek op Binance US heeft direct invloed gehad op de prijs van 3 grote altcoin projecten en de rest van de crypto markt. In deze sectie analyseren we de on-chain data om te zien of we verandering zien in het gedrag van gebruikers en vergelijken we de koers tussen Cardano, Solana en Polygon om te kijken hoe de markt reageert.

On-chain Data analyse

Cardano (ADA)

In de deep dive van vorige week omschreven we al de sterke groei die het Cardano netwerk liet zien aan de hand van on-chain data. Zo steeg het aantal transacties flink en nam het gebruik van Decentralized Finance (DeFi) toepassing sterk toe. 

Uit Figuur 1 zien we, zoals beschreven in onze vorige analyse, dat het DeFi gebruik flink toeneemt in 2023. Met de aankondiging van de SEC aanklacht op 5 juni zien we echter abrupt de stijgende trend breken. Het netwerk was flink op weg om 500 miljoen ADA gelocked in DeFi protocollen te behalen (dit wordt ook wel Total Value Locked of TVL genoemd), maar na de SEC zaak stagneert dit aantal bijna volledig. Het laat zien dat beleggers en gebruikers wel degelijk beïnvloed zijn door de spanningen rondom de zaak. De daling in gebruik heeft direct ook invloed op de vraag naar de munt en is mede verantwoordelijk voor de koersdaling.

TVL op het Cardano netwerk in DeFi protocollen
Figuur 1: TVL op het Cardano netwerk in DeFi protocollen (bron; DefiLlama)

Solana (SOL)

In Figuur 2 is de dagelijkse activiteit op het Solana netwerk weergegeven. Hier blijkt dat het project in de afgelopen weken al een dalende trend ervaart in het gebruik. Op de dag van de SEC aanklacht, 5 juni, zien we dat de trend lijkt te stagneren en dat het gebruik relatief constant blijft.

Het lijkt erop dat het nieuws van de aanklacht nog weinig effect heeft gehad op het netwerkgebruik, mogelijk is het nu nog te vroeg om hier een conclusie op te trekken. Een andere verklaring kan zijn dat het gebruik van het Solana netwerk onder andere wordt gedomineerd door bijvoorbeeld blockchain games en NFT’s en er juist erg weinig aandacht lijkt te zijn voor DeFi. De eerste twee markten worden minder beïnvloed door het nieuws van de SEC omdat gamers hun spellen zullen blijven spelen en daarmee ook transacties blijven uitvoeren.

 Dagelijkse activiteit op het Solana netwerk
Figuur 2: Dagelijkse activiteit op het Solana netwerk (bron; Solscan)

Polygon (MATIC)

Het grote layer 2 netwerk Polygon ervaart een toename in dagelijkse activiteit op het netwerk. In Figuur 2 is de dagelijkse hoeveelheid actieve adressen afgebeeld. Al langere tijd ervaart het netwerk een negatieve trend waarbij het gebruik steeds afneemt. In de laatste week zien we plots een flinke toename, zo zijn er een week geleden nog 1.622 dagelijks actieve adressen waar het vandaag is gestegen boven de 2.500. Dit komt neer op een significante stijging van ruim 50%. Mogelijke verklaring hiervoor is dat gebruikers hun crypto naar veilige en meer gevestigde projecten zoals Ethereum (ETH) willen verhuizen, dit zorgt voor een plotse piek in activiteit.

Dagelijkse hoeveelheid actieve adressen op het Polygon netwerk
Figuur 3: Dagelijkse hoeveelheid actieve adressen op het Polygon netwerk (bron; glassnode)

Prijs Analyse

Om een beeld te krijgen van het nieuws hebben we in Tabel 1 een overzicht gemaakt van de koers op 2 juni en op 9 juni. In de tabel kijken we naar verschillende munten, waaronder de 3 grootste crypto projecten die genoemd werden in de aanklacht maar ook Bitcoin (BTC).

De grootste munt werd namelijk niet genoemd en wordt gebruikt als referentiekader in de prijsanalyse. De aanklacht van de SEC werd op 5 juni aangekondigd, wat direct opvalt is dat de munten die genoemd zijn in de aantijgingen het hardst dalen. Daarbij daalde de ADA koers het meest met 15,4% in slechts 7 dagen tijd.

De BTC prijs doet het een stuk beter en daalde slechts 2,2%, niet gek omdat de munt geen aanklachten ontving van de SEC. Het suggereert dat beleggers naar bitcoin terugvallen i.v.m. de onzekerheid in de markt voor de verschillende altcoin projecten die nu aangevallen worden door de Amerikaanse overheidsinstelling.

 Prijs 2 juniPrijs 9 juniVerschil
Bitcoin$27.102$26.504-2,2%
Cardano$0,37$0,31-15,4%
Solana$21,00$18,56-11,8%
Polygon$0,90$0,77-14,5%
Tabel 1: Prijsverandering van 2 tot 9 juni (bron; CoinGecko)

Conclusie

De markt heeft sterk gereageerd op de aanklacht van de SEC. Verschillende crypto projecten werden daarin ook genoemd en worden door de Amerikaanse overheidsinstelling gezien als een effect wat flinke complicaties kan brengen voor de netwerken. De drie grootste projecten die werden genoemd, Cardano, Solana en Polygon zagen direct hun koers vallen.

Voor ADA viel de koers zelfs met 15,4% in slechts 7 dagen tijd, terwijl BTC juist relatief stabiel bleef. Het laat zien dat beleggers vertrouwen verliezen in de munten die door de SEC zijn benoemd als security en ondertussen vermogen naar meer gevestigde munten verplaatsen of zelfs naar FIAT valuta’s.

Ondertussen zien we ook dat het gedrag van netwerkgebruikers verandert. Zo ervaart Cardano een abrupt stagneren van de DeFi groei en is er op het Polygon netwerk plotseling flinke activiteit. Het laat zien dat het onzeker is over de toekomst en dat beleggers hierop proberen te anticiperen. In de komende maanden zal volgen wat de daadwerkelijk invloed is op de cryptocurrency markt.

Cardano nieuws

Kan Cardano (ADA) 1 dollar worden? 
Gaat Cardano binnenkort 75% stijgen?
Cardano-oprichter: “We hebben alle troeven in handen”
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC