Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Deze data zullen deze week belangrijk zijn voor Bitcoin en Crypto

De afgelopen weken gebeurde er veel op de crypto markten, met onder andere belangrijke uitspraken van de Federal Reserve (Fed). Deze week zal veel rustiger zijn. Toch moeten crypto investeerders deze handelsweek rekening houden met enkele economische en financiële gegevens. Vooral omdat de Bitcoin koers nog altijd zeer gecorreleerd is met de Amerikaanse aandelenmarkt, kan de prijs door dit nieuws worden beïnvloed.

Afgelopen weekend daalde de Bitcoin koers kort naar $22.775, het laagste punt in 12 dagen. Desondanks wist de koers zich te herstellen en sloot de week af boven de $23.300. Het is nog onduidelijk of de opwaartse trend die sinds januari aanhoudt zich zal voortzetten of dat er een meer uitgesproken correctie zal plaatsvinden. De nieuwe week zal hierover uitsluitsel moeten geven.

Terwijl er deze week een groot aantal datareleases plaatsvindt, dienen Bitcoin-investeerders zich te richten op een select aantal bekendmakingen die mogelijk invloed hebben op de prijs. In het bijzonder betreft dit de publicatie van de Consumer Confidence op dinsdag en de Purchasing Managers Index (PMI) op woensdag en vrijdag.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen

Op dinsdag 28 februari zal om 16:00 de Conference Board (CB) de cijfers bekendmaken betreffende het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in januari. In januari kwam dit cijfer uit op 107,1, net onder de verwachtingen van 109. Analisten voorspellen een lichte stijging naar 108,5 voor de maand februari.

Indien het consumentenvertrouwen daalt, zal dit naar verwachting leiden tot een ruimer monetair beleid, om zo de consumentenbestedingen aan duurzame goederen te stimuleren. Omgekeerd zal een stijging van het consumentenvertrouwen naar verwachting leiden tot een verstrakking van het monetaire beleid.

De U.S. Dollar Index (DXY) zou dan de opwaartse trend van vorige week kunnen voortzetten, wat waarschijnlijk een negatieve invloed zal hebben op de prijsontwikkeling op de crypto- en Bitcoin-markten, net als afgelopen handelsweek.

Het is echter de vraag of deze theorie standhoudt bij een consumentenvertrouwen dat lager uitvalt dan verwacht, aangezien dit ook de kans op een recessie in de VS vergroot. Niettemin zou Bitcoin op korte termijn kunnen stijgen, aangezien de Fed haar plan om de rente met 50 basispunten te verhogen zou kunnen uitstellen.

PMI op woensdag en vrijdag

Op woensdag 1 maart zal de Amerikaanse inkoopmanagersindex (PMI) voor de productiesector worden gepubliceerd. De schatting voor februari was 48,0, terwijl de index in januari op 47,4 uitkwam.

De Amerikaanse Federal Reserve, onder leiding van Jerome Powell, zal de PMI nauwlettend volgen om te voorkomen dat de productiesector blijvend slecht presteert. Aan de andere kant zou een hogere PMI dan verwacht de agressieve houding van de Fed kunnen versterken en de prijs van Bitcoin onder druk kunnen zetten.

Op vrijdag 3 maart zal de Amerikaanse inkoopmanagersindex (PMI) voor de dienstensector worden vrijgegeven, waar de Federal Reserve de laatste tijd bijzonder veel belangstelling voor heeft getoond. In januari kwam de PMI voor de dienstensector uit op 55,2, ruim boven de verwachting van 50,4.

Voor de maand februari voorspellen experts een lichte daling tot 54,5. Als de index hoger uitvalt dan verwacht, zal de DXY waarschijnlijk verder stijgen, wat kan leiden tot een daling van Bitcoin. Een lagere waarde dan verwacht zou de prijs van Bitcoin daarentegen kunnen opdrijven.

De reden hiervoor is dat de dienstensector recentelijk is losgekoppeld van andere sectoren, zoals de productie en de vastgoedsector. Als de PMI voor de dienstensector zou afzwakken, zou dat juist een positieve verrassing zijn, omdat dit de kans op een afname van de inflatie in de komende maanden vergroot.

Bitcoin nieuws

Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Nog twee dagen tot de Bitcoin halving, wat gaat er gebeuren?
Glassnode: ‘Grote financiële instellingen en slim geld bepalen de Bitcoin koers’
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?