aarde
Regulatie

Deze landen lopen voorop in de wereldwijde crypto-adoptie

Op woensdag maakte Chainalysis zijn jaarlijkse Global Crypto Adoption Index bekend, waarin 151 landen worden beoordeeld op hun crypto-adoptie. De index meet het totale volume van on-chain cryptotransacties en houdt rekening met de bevolkingsgrootte en koopkracht. Dit jaar voeren India, Nigeria en Indonesië de lijst aan.

Snelle crypto-groei in lage-inkomenslanden

Uit het rapport blijkt dat de cryptomarkt vooral groeit in regio’s als Centraal- en Zuid-Azië en Oceanië. Zeven van de top 20 landen komen uit deze regio. India, Nigeria en Indonesië staan bovenaan, waarbij vooral de stijging van Indonesië opvalt. Het land stond vorig jaar nog op plek 7 en heeft zich dit jaar opgewerkt naar de top 3.

Wat verder opvalt, is dat crypto-adoptie niet alleen beperkt blijft tot rijke landen. In lagere-inkomenslanden, zoals delen van Sub-Sahara Afrika en Latijns-Amerika, is vooral het gebruik van stablecoins in opmars. Deze coins, die gekoppeld zijn aan stabiele valuta zoals de Amerikaanse dollar, bieden bescherming tegen de volatiliteit van lokale valuta’s die gevoelig zijn voor inflatie.

Wereldwijde invloed van Bitcoin ETF’s

De lancering van een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten heeft ook een wereldwijde toename in Bitcoin-transacties veroorzaakt. Deze ontwikkeling onderstreept dat crypto steeds belangrijker wordt, niet alleen voor particuliere gebruikers, maar ook voor institutionele investeerders.

Een aantal aanpassingen

Voor de 2024-editie van de index heeft Chainalysis enkele methodologische wijzigingen doorgevoerd. Zo is de manier waarop DeFi-activiteiten worden gemeten aangepast en zijn peer-to-peer (P2P) transacties dit jaar niet meegenomen, omdat het volume hiervan aanzienlijk is afgenomen. Dit wijst op een verschuiving van gebruikers naar gecentraliseerde exchanges en DeFi-protocollen.

Crypto-adoptie sterk in opkomende markten

Hoewel de wereldwijde crypto-activiteiten blijven groeien, is de adoptie het sterkst in landen met een minder ontwikkelde financiële infrastructuur. In landen zoals Nigeria en Indonesië biedt crypto een alternatief voor mensen zonder toegang tot traditionele financiële diensten.

De top 10 wordt gecompleteerd door de Verenigde Staten, Vietnam, Oekraïne, Rusland, de Filipijnen, Pakistan en Brazilië. Nederland staat dit jaar op plek 32, iets hoger dan vorig jaar, toen het land nog op de 38e plaats stond.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten