Europa, ECB
Bitcoin

ECB: ‘Rente van 4 procent niet uitgesloten als kerninflatie hoog blijft’

Het jaar 2022 stond onmiskenbaar in het teken van inflatie en renteverhogingen en ook in het nieuwe jaar blijft dat een thema. Inmiddels wordt duidelijk dat de inflatie een stuk plakkeriger is dan gehoopt en dat centrale banken hogere rentes nodig hebben om die brand te blussen. Vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) spreekt men nu zelfs van een rente van 4 procent.

‘We moeten meer doen’

De gouverneur van de Belgische centrale bank, Pierre Wunsch, laat weten dat de ECB meer moet doen als de kerninflatie op dit niveau blijft. “Als de kerninflatie op het niveau van vandaag blijft in de Eurozone, van meer dan 5 procent, en wij geen duidelijke signalen krijgen dat de inflatie daalt, dan moeten we meer doen”, aldus Wunsch.

De kerninflatie, waarin de voedsel- en energieprijzen niet meedoen, bereikte in oktober 2022 de 5,0 procent. Inmiddels is deze in februari echter opgeklommen tot de huidige 5,6 procent. Het lijkt er dan ook op dat de hoge energieprijzen hun weg gevonden hebben naar de rest van de economie.

Om die inflatie te bevechten verhoogde de ECB de rente in februari nog met 0,50 procent naar 2,50 procent. Voor 16 maart staat de volgende renteverhoging van 0,50 procent op het programma. Christine Lagarde bevestigde deze geplande renteverhoging op donderdag 2 maart.

“For mij zou een rente van 4 procent niet uitgesloten zijn, maar ik ga geen definitieve uitspraken doen voordat ik ontwikkelingen zie in de kerninflatie”, aldus Wunsch van de Belgische centrale bank.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Renteverhogingen zijn in principe dramatisch voor Bitcoin, omdat daarmee de relatieve schaarste van fiatgeld toeneemt. Hoe hoger de rente, hoe lastiger het voor partijen is om nieuwe euro’s op de markt te brengen. Hoe minder nieuwe euro’s erbij komen, hoe minder mensen gedwongen zijn om te zoeken naar alternatieve spaarmiddelen.

Verder betekent een rente van 4 procent op Europese staatsobligaties dat je relatief veilig een behoorlijk rendement kunt ophalen. Veel investeerders kiezen er op dit moment voor om Amerikaanse en Europese staatsobligaties te nemen, boven risicovolle assets als Bitcoin en aandelen.

Ook kan een hoge rente ervoor zorgen dat de economie in de problemen komt en recessies zijn vaak ook geen goede periode voor investeringen. Alles bij elkaar kan het dus weleens een hele spannende en lastige periode worden voor Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Duitse Bitcoin verkoop doet de Bitcoin koers dalen
Duitse recherche verkoopt meer dan $195 miljoen aan inbeslaggenomen Bitcoin
Trump ontvangt miljoenen in Bitcoin van bekende crypto tweeling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen