ECB, europa
Regulatie

ECB verhoogt rente met 0,75% om inflatie terug te dringen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag de rente met 0,75 procentpunt (0,75%) verhoogd. Dat is de grootste verhoging sinds de ECB in 1999 begon met het bepalen van het monetaire beleid. De ECB voert de renteverhoging in om de alsmaar groeiende inflatie te beteugelen.

Door de rente te verhogen hoopt de centrale bank namelijk dat de groei van de economie vertraagt en dat daarmee de prijsstijgingen op termijn afzwakken.

Bron: ECB

Europa heeft een groot probleem

De inflatie in de eurozone veroorzaakt door de stijgende energie, gas- en voedselprijzen. Deze prijzen stijgen op hun beurt als gevolg van de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

De Europese Centrale Bank is trouwens niet de enige centrale bank die de rente verhoogd. Ook de Federal Rerseve (Amerikaans Centrale Bank) hebben de rente flink opgedreven. Dit alles om de woekerende inflatie te bedwingen.

In Europa is de situatie volgens analisten echter schrijnender dan in de Verenigde Staten. Beleidsmakers in Europa staan voor een bijzonder moeilijke economische uitdaging: ze vechten tegen hoge prijzen, terwijl er in de winter waarschijnlijk een flinke energiecrisis zal gaan woeden in het continent. Deze crisis zal wel eens een recessie in Europa kunnen gaan veroorzaken.

Nieuwe rente verhogingen lijken er zeker aan te komen

Gezien de torenhoge inflatie rekenden de meeste analisten al steeds meer op een grote renteverhoging. Naar verwachting zal de ECB de komende maanden de rente verder opschroeven tot een renteniveau van 2 à 2,5 procent.

Hoe reageert de cryptomarkt?

Over het algemeen wordt de cryptomarkt minder beïnvloed door de beslissingen van de ECB, dan de beslissingen van de Federal Reserve. Dit komt omdat de beslissingen over de Amerikaanse dollar een veel grotere impact hebben. We zien Bitcoin en andere cryptomunten dan ook geen grote verliezen lijden.

Dat kan echter ook zijn omdat de aankondiging van vandaag waarschijnlijk al door de markten zijn ingeprijsd, nadat Isabel Schnabel, lid van de raad van bestuur van de ECB, in een toespraak in augustus zei dat ze voorstander was van “robuuste” maatregelen die later grotere economische schade zouden kunnen voorkomen.

Regulatie nieuws

Cambodja zet eerste stap in crypto-adoptie: Stablecoins en CBDC’s toegestaan
Gasparino over Ripple-rechtszaak: Dit kun je verwachten in 2025
Gevangenisstraf van FTX-topman drastisch verlaagd
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-koers: Waarom je vóór vrijdag moet kopen volgens analist
Analist: nog 48 uur tot mogelijke mega-doorbraak voor XRP
Meer dan 20 landen tonen interesse in nauwere samenwerking met BRICS
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk