Regulatie Nieuws

Economen uiten zware kritiek op Federal Reserve

Twee macro-economen van de oude stempel maakten zich gisteren op Twitter druk om het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve, dat volgens hen van geen kant meer klopt. Het gaat om Sven Henrich en David Rosenberg, twee grote namen binnen de financiële industrie, die allebei het idee hebben dat de Federal Reserve te ver gaat met zijn renteverhogingen.

Zowel Henrich als Rosenberg zijn van mening dat de Federal Reserve de rente niet moet verhogen vandaag, maar daar zal de Amerikaanse centrale bank maling aan hebben.

‘Ze baseren zich niet op de realiteit’

De grote kritiek van Sven Henrich is dat de Federal Reserve zich niet meer baseert op de economische realiteit, maar beslissingen maakt die bedoeld zijn om hun eigen reputatie te redden. Ze lijken zich volgens hem vooral zorgen te maken over het verliezen van hun geloofwaardigheid met betrekking tot de woorden die ze uitspreken.

“Ze maken hun beleid op basis van hun waargenomen geloofwaardigheid en niet op basis van de economische realiteit. Dat is waarom ze te lange lage rentes hanteerden en zichzelf vastlulden in een specifiek narratief. Vervolgens wilden ze hun fouten niet toegeven en later kregen de modellen de schuld. Wat we nu zien is hetzelfde. Het gaat allemaal om hun reputatie”, aldus Henrich.

“Als je 500 toespraken geeft over de tijdelijke inflatie en vervolgens 500 toespraken over rentes die langer op een hoger niveau moet blijven, dan zit je niet langer in de realiteit”, zo is Henrich vernietigend. “Dat is de belangrijkste reden waarom ze hun mond moeten houden en moeten stoppen met de toespraken die hun geloofwaardigheid vernietigen”, aldus de analist.

Schuldplafond en bankencrisis

Ook de kritiek van David Rosenberg is niet mals. Deze doorgewinterde econoom wijst naar het Amerikaanse schuldplafond dat steeds dichter in de buurt komt en de bankencrisis die zich langzaam door het financiële systeem beweegt.

“We zitten met het schuldplafond en een bankencrisis die zich steeds verder verspreidt en de Federal Reserve gaat de rente morgen verhogen. De focus ligt op een inflatie die LAGER is dan in juli 2008. Deze gasten zijn toondoof”, aldus een harde David Rosenberg.

Het onderstaande bericht van Nick Timiraos, een financieel journalist van de Wall Street Journal, is volgens Henrich het bewijs dat het allemaal om de geloofwaardigheid van de Federal Reserve draait. Clarida van de Federal Reserve geeft in dit bericht aan dat hij er niet voor is om een renteverhoging over te slaan die al ingeprijsd is door de markt.

We krijgen dus een wederom renteverhoging, terwijl er een hoop economen (ook binnen de Federal Reserve) zijn die denken dat dit geen goed idee is.

Regulatie nieuws

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Bitcoin Crasht als Reactie op SEC-Rechtszaak tegen Binance en CEO
Kwon opnieuw op borgtocht vrij na afwijzen van beroep van de aanklager
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen