Bank
Stablecoin

Econoom Richard Werner: “CBDCs zijn een oorlogsverklaring tegen het banksysteem”

Als we Richard Werner, een ontwikkelingseconoom van De Montfort University, mogen geloven zijn CBDCs een oorlogsverklaring tegen het banksysteem. De gevierde Werner vergaarde 30 jaar geleden bekendheid met zijn theorie over quantitative easing die hij 30 jaar geleden publiceerde. Werner is een voorstaander van een decentrale economie.

Centralisatie is gevaarlijk

Richard Werner constateert dat er op dit moment een groep machtige entiteiten binnen het financiële systeem is die de macht steeds meer naar zich toe probeert te trekken. “Zij houden daarvan en willen meer centralisatie, maar dat is heel gevaarlijk en slecht. Een extreem geval is bijvoorbeeld de Sovjet-Unie, voor zekere perioden was dat een heel gecentraliseerd systeem met slechts één centrale bank en dat was zeker geen goed systeem. Maar dat is wat de centrale planners bijvoorbeeld met de ECB willen”, aldus Werner tegenover nieuwswebsite Cointelegraph.

De ECB is bijvoorbeeld van mening dat er teveel banken in Europa zijn. “Waarom is dat zo en wie zijn zij om dat te zeggen? Zij zouden graag hebben dat ze de enige zijn. Ze willen geen concurrentie. Zij willen terug naar de centrale bank, de enige centrale bank.”, zo gaat Werner verder. Hier komt natuurlijk de CBDC om de hoek kijken, die commerciële banken in theorie overbodig maakt. Mensen kunnen met een digitale euro direct bij de centrale bank hun geld aanhouden. Zo heeft de centrale bank nog meer controle over het systeem.

Blockchain en lokale banken

Volgens Werner is er een toekomst voor blockchain technologie in een financiële systeem waarin lokale banken de dienst uitmaken. Lokale banken ziet Werner als de ideale vorm van economische decentralisatie. Op die manier krijg je relatief kleine banken die alleen geld lenen binnen de eigen gemeenschap. Het probleem met het huidige systeem is dat de banken steeds groter worden, kleine banken opkopen en geen interesse meer hebben in kleine kredietdeals. Ze willen alleen maar grote spelers bedienen.

Precies dat hebben we nu, een systeem waarin banken zich vooral met grote deals bezighouden. Deals die assets opblazen en de rijken rijker maken, terwijl de armen geen kans meer hebben. Dat is bijvoorbeeld een dynamiek die we steeds meer zien op de huizenmarkt. Volgens Werner zou een systeem met lokale banken en blockchain technologie het ultieme systeem zijn. Blockchain technologie maakt het voor de banken mogelijk om elkaar te controleren.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC