neuralink
Blockchain

Elon Musk voorspelt een toekomst zonder werk: ‘AI kan alles overnemen’

Elon Musk, de technologie-miljardair, schetst een toekomstbeeld waarin kunstmatige intelligentie (AI) potentieel alle beroepen overbodig zou kunnen maken en zich zou kunnen ontwikkelen tot de “meest ontwrichtende kracht in de geschiedenis”. Zijn overtuiging is dat AI een stadium kan bereiken waarin het de menselijke intelligentie overstijgt en in staat is om elke denkbare taak uit te voeren, waardoor een wereld ontstaat waarin werk niet langer noodzakelijk is.

AI als potentiële ‘ontwrichtende kracht’

Tijdens een officieel evenement georganiseerd door de Britse overheid sprak Elon Musk de Britse premier Rishi Sunak aan, waarbij hij benadrukte dat kunstmatige intelligentie (AI) het potentieel heeft om een ongekend disruptieve kracht in de geschiedenis te worden. Hij schetste een visie van een toekomst waarin mensen enkel nog zouden werken voor persoonlijke vervulling, aangezien AI in staat zou zijn om vrijwel alle taken uit te voeren. Musk voegde eraan toe dat, hoewel het moeilijk is om het exacte tijdstip te voorspellen, er een punt zal komen waarop banen niet langer noodzakelijk zijn.

Elon Musk, de eigenaar van Tesla, SpaceX en X (voorheen bekend als Twitter), heeft herhaaldelijk gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van AI. Hij heeft AI’s potentiële bedreiging vergeleken met die van kernwapens en heeft opgeroepen tot een tijdelijke stop in de ontwikkeling van AI die geavanceerder is dan de GPT-4-software van OpenAI.

Kunstmatige intelligentie AI-statistieken
Kunstmatige intelligentie AI-statistieken. Bron: Financiën Online

AI toegepast voor het verzamelen van gegevens

Ondanks zijn twijfels zijn de bedrijven van Elon Musk actief betrokken bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf X, eigendom van Musk, heeft onlangs zijn privacybeleid herzien om uitgebreide gebruikersgegevens te verzamelen, waaronder informatie over werkgeschiedenis en biometrische gegevens. Deze verzamelde gegevens zullen worden ingezet voor initiatieven zoals het koppelen van vacatures en de voortgang van AI-ontwikkeling, waardoor X evolueert tot meer dan slechts een sociaal mediaplatform en een uitgebreide dienst wordt.

Het bijgewerkte privacybeleid van X verleent het bedrijf de bevoegdheid om gedetailleerde informatie over zijn gebruikers te vergaren, met inbegrip van hun arbeidsverleden, educatieve achtergrond, het zoeken naar werk, vaardigheden en zelfs biometrische gegevens. Conform het herziene beleid, zal X deze gegevens benutten om gebruikers potentiële baankansen aan te raden en hun profielen te delen met mogelijke werkgevers. Tevens heeft het platform de bedoeling deze gegevens aan te wenden voor het trainen van machine learning- en AI-modellen.

Hoewel deze ontwikkelingen worden beschouwd als een stap voorwaarts om van X een veelomvattende dienst te maken, hebben ze ongerustheid opgewekt bij privacy-voorstanders, die van mening zijn dat gebruikers meer controle zouden moeten hebben over het gebruik van hun informatie, vooral met betrekking tot AI-ontwikkeling.

Elon Musk’s visie van een wereld waarin mensen werkloos worden door de opkomst van AI roept vragen op over de toekomst van arbeid en de betekenis van het leven. Naarmate AI zich verder ontwikkelt, zal het debat over de impact ervan op de maatschappij, de economie en individuele levens alleen maar toenemen. Zoals Musk zelf opmerkte: “Een van de toekomstige uitdagingen zal zijn hoe we de betekenis van het leven vinden.”

Blockchain nieuws

Animoca Brands haalt nog eens $11 miljoen op voor Mocaverse
Bitvavo Update: Staking en Lending Rewards geüpdatet per 6 december 2023
Bewogen toekomst voorspeld voor Blockchain Gaming in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%