Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De premier van Estland, Kaja Kallas, heeft volgens Reuters gewaarschuwd voor het gebruik van crypto om sancties te vermijden tijdens de Russische invasie van Oekraïne.
Kallas zei het volgende eerder vandaag tegen de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken:
“Onze focus moet liggen op de volledige isolatie van Rusland van de vrije wereld.”
Kallas gaf aan dat alle Russische en Wit-Russische banken uit het SWIFT-betalingssysteem moeten worden verwijderen en dat het gebruik van crypto valuta’s beperkt moeten worden, waardoor de opgelegde sancties niet omzeild kunnen worden. De premier van Estland is de nieuwste in een groeiende lijst van ambtenaren en instanties die zich zorgen maken over Rusland dat crypto gebruikt om sancties te omzeilen.
Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.
De vice-premier van Oekraïne, Mykhailo Fedorov, riep op 27 februari crypto exchanges op om Russische gebruikers te weren. Dit was drie dagen nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Fedorov zei het volgende:
“Het is cruciaal om niet alleen de adressen te bevriezen die verband houden met Russische en Wit-Russische politici, maar ook om gewone gebruikers te weren.”
De Franse minister van Financiën, Bruno le Maire, maakte zich ookt zorgen. Le Maire zei dat de Europese Unie maatregelen zou nemen om te voorkomen dat Rusland crypto gebruikt om sancties te omzeilen.
Twee dagen later begonnen de Japanse regelgevende instantie voor financiële diensten en de crypto-industrie te beoordelen hoe Rusland sancties zou kunnen omzeilen door het gebruik van crypto. Ook in de Verenigde Staten waren enkele zorgen over dit risico.
Al in oktober vorig jaar publiceerde het Amerikaanse ministerie van Financiën een rapport. Hierin stond dat het mogelijk is om met crypto valuta’s sancties te ondermijnen. Het rapport concludeerde dat digitale munten bepaalde groepen kansen bieden om geld vast te houden en over te dragen. Dit gebeurt buiten het financiële systeem om.
Tot op het heden hebben veel crypto exchanges geen algemeen verbod uitgevaardigd voor Russische gebruikers. Daarbij verwezen ze naar het feit dat er geen wettelijke gronden zijn om dit te doen.
Er zijn verschillende manieren waarop crypto kan worden gebruikt om sancties te omzeilen. Een voorbeeld hiervan is ransomware. Uit recent Chainalysis-onderzoek blijkt dat Rusland in 2021 verantwoordelijk was voor 74% van de winst uit de wereldwijde ransomware industrie.
Crane Hassold, voormalig FBI-agent en huidige directeur van Threat Intelligence bij Abnormal Security, vertelde onlangs dat het decoderen van crypto valuta’s naar verluidt de primaire factor is die de moderne ransomware industrie aandrijft. Hassold zei het volgende:
“Het zorgt er voor dat de ransomware betalingen die we eerder hebben gezien, kunnen worden opgeschaald naar cijfers die behoorlijk krankzinnig zijn.”
Volgens een rapport van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea, dat zich vaak bezighoudt met crypto gerelateerde ransomware, zijn nucleaire raketprogramma’s gefinancierd door middel van crypto valuta’s.
Bitcoin mining is een andere optie. President Poetin zei dat Rusland hierin een ‘concurrentievoordeel’ heeft. Tot op heden is het echter niet duidelijk of de Russische overheid Bitcoin heeft gekocht. Ten slotte kan Rusland zich nog steeds wenden tot bepaalde exchanges om toegang te krijgen tot crypto. David Carlisle, directeur van Policy and Regulatory Affairs bij blockchain-analysebedrijf Elliptic.
“We hebben eerder voorbeelden gezien van crypto exchanges die medeplichtig waren aan het in staat stellen van in Rusland gevestigde criminelen om grote hoeveelheden geld wit te wassen.”
Een voorbeeld hiervan was de SUEX exchange. SUEX werd in september 2021 door het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën gesanctioneerd op grond van Executive Order 13.694. Deze wet staat het opleggen van sancties toe aan degenen die medeplichtig zijn aan cyberactiviteiten tegen de belangen van de Verenigde Staten.