Ethereum logo hand
Ethereum

Ethereum ervaart grootste inflatieperiode afgelopen kwartaal

Ethereum (ETH) staat bij veel crypto-liefhebbers al jaren bekend om zijn uitstekende tokenomics. De munt is sinds de grote Merge-upgrade in 2022 namelijk veelal deflatoir, wat betekent dat het aanbod daalt. Dit is voor velen een belangrijke reden waarom de koers van Ethereum over tijd toe zal nemen. 

Al lang neemt het circulerende aanbod van Ethereum echter onverhoopt toe. Vermogensgigant Fidelity concludeert zelfs dat het netwerk in het afgelopen kwartaal de hoogste periode van inflatie heeft ervaren.

Ethereum’s grootste inflatieperiode

Achter de schermen bij Ethereum gebeurt iets unieks. Sinds de Merge upgrade in september 2022, waarin het netwerk de overgang maakte van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS), verminderde de Ethereum-voorraad over tijd. 

Om dit te begrijpen moeten we terug naar een jaar eerder toen de London hard fork werd geïmplementeerd. Onderdeel van deze upgrade was een verbrandingsmechanisme waarmee een deel van de betaalde transactiekosten uit de circulatie wordt gehaald. 

Na de overstap van PoW naar PoS werden er veel minder nieuwe ethers in omloop gebracht dan voorheen. Meestal werden er meer vernietigd, waardoor Ethereum voornamelijk deflatoir was.

Vorige maand kon je al in het Ethereum nieuws lezen dat Ethereum al maanden achter elkaar aan het toenemen was. De crypto-tak van Fidelity heeft nu in een nieuw rapport laten weten dat het laatste kwartaal zelfs de hoogste inlatieperiode ooit was voor Ethereum. In totaal zou er ongeveer 110.000 ether aan de totale voorraad zijn toegevoegd, wat neerkomt op een jaarlijkse inflatie van 0,37%.

Dencun upgrade de boosdoener

De verklaring voor de inflatie is de Dencun upgrade van eerder dit jaar, die de transactiekosten op schalingsnetwerken flink heeft laten kelderen. Hierdoor wordt er een stuk minder ether op de digitale brandstapel gegooid.

“Hoewel dramatische schommelingen in de ether-voorraad op korte tot middellange termijn onwaarschijnlijk zijn, suggereert de groeiende voorkeur voor goedkopere layer 2-platforms en de toenemende vraag naar staking dat inflatoire kwartalen vaker kunnen voorkomen,’’ aldus analisten Daniel Gray en Max Wadington.

Fidelity merkt in zijn rapport op dat de ‘’adoptie van layer 2-platforms indrukwekkend is geweest,’’ met een toename van ongeveer 20% in transacties.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Ethereum nieuws

Ethereum loopt flink achter op Bitcoin sinds Proof-of-Stake overgang
Bitcoin en Ethereum ETF’s verliezen opnieuw tientallen miljoenen dollars
Zwitserlands vierde grootste bank betreedt cryptomarkt met handel in Bitcoin en Ethereum
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?