Ethereum (ETH) Logo
Ethereum

Ethereum krijgt via omweg de supply-cap waar Vitalik Buterin op hoopte

Ethereum heeft formeel gezien geen supply-cap, zoals Bitcoin dat wel heeft met zijn maximum van 21 miljoen eenheden. Jaren geleden probeerde Ethereum-oprichter Vitalik Buterin dat wel voor elkaar te krijgen door een maximum van 120 miljoen Ether voor te stellen als supply-cap. Dat was in april 2018 en een paar dagen later deelde Buterin dat het vooral een grapje was.

Grappig genoeg lijkt de supply van Ethereum nu daadwerkelijk te pieken rond de hoeveelheid van 120 miljoen tokens. Hoe kan dat?

Toch een supply-cap?

Het lijkt erop dat Ethereum toch een supply-cap krijgt van ongeveer 120 miljoen tokens. Dat is niet als een harde eis opgenomen in de code, maar het resultaat van EIP-1559 en de overstap naar Proof-of-Stake. Dankzij de EIP-1559 update wordt er steevast een deel van de transactiekosten vernietigd door deze tokens op de digitale brandstapel te gooien.

Hierdoor verdwijnt er continu een deel van de Ethereum-tokens uit de roulatie. Daar komt bij dat de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake betekende dat er een stuk minder nieuwe Ethers in omloop komen.

Miners kregen in het Proof-of-Work netwerk simpelweg een veel grotere beloning dan de validators in het Proof-of-Stake netwerk. Als gevolg daarvan daalt de supply van Ethereum al sinds maart 2023, die op dat moment een piek van 120,5 miljoen tokens bereikt.

Wat dat betreft lijkt het erop dat Ethereum nu toch de supply-cap heeft gekregen waar Vitalik Buterin het in 2018 al grappend over had.

Ethereum en inflatie

Wat dat betreft lijkt Ethereum vanaf nu dus een deflatoir project, in tegenstelling tot Bitcoin dat nog altijd een inflatie van ~1,7 procent kent. Ook goud kent op dit moment nog een inflatie van tussen de 1-3 procent. De verwachting voor 2023 is dat de supply van goud zelfs met 2 tot 3 procent stijgt door het opgraven van 3.100 ton goud.

Ethereum kan zich daardoor wellicht steeds meer profileren als een store of value, naast Bitcoin en goud. Al is het nog maar de vraag in hoeverre het grote publiek hierin meegaat. Ethereum moet zich op dat vlak eerst maar eens wat langer bewijzen.

Daarbij is het nog maar de vraag of alle technologische veranderingen voor Ethereum op termijn niet voor problemen kunnen zorgen. De kracht van Bitcoin is de simpliciteit en die is bij Ethereum steeds verder te zoeken. In die zin kun je je afvragen hoe betrouwbaar Ethereum is.

Ethereum nieuws

Ethereum overtreft Bitcoin: Meer lange termijn houders dan ooit
Bullish Ethereum voorspelling: Rally naar $7.000 in zicht
Ethereum koers in gevaar: Wat kunnen we verwachten van de Bitcoin dominantie?
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom Bitcoin, Ethereum, XRP en andere altcoins zojuist zijn gecrasht
Expert legt uit waarom je meer dan 2.601 XRP moet bezitten
Elon Musk waarschuwt: Zijn plannen voor de dollar kunnen Bitcoin’s prijsstijging vertragen
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk