Europa, EU
Tech

Europese Investeringsbank roept op tot meer innovatiefinanciering om technologisch leiderschap te versterken

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft in een nieuw rapport aangedrongen op verhoogde innovatiefinanciering binnen de Europese Unie om het technologische leiderschap van de regio te versterken.

In het rapport, getiteld ‘The Scale-up Gap: Financial Market Constraints Holding Back Innovative Firms in the European Union’, benadrukt de EIB de dringende noodzaak om investeringsbarrières weg te nemen en besparingen te richten op cruciale gebieden van de EU-markt.

Belang van grotere investeringen in scale-up bedrijven

Het rapport wijst op het belang van grotere investeringen in scale-up bedrijven om de technologische voorsprong van de EU te behouden en mondiaal concurrerend te blijven. Het dichten van de financieringskloof voor deze bedrijven wordt gezien als essentieel voor de bevordering van technologieën zoals groene technologie, kunstmatige intelligentie (AI) en kwantumcomputers.

Sinds juni 2021 heeft de EIB aandacht gevraagd voor investeringen in deze technologieën, toen zij een vergelijkbaar rapport publiceerde met de titel ‘Artificial Intelligence, Blockchain and the Future of Europe’. Sindsdien heeft de EU een uitgebreide reeks regelgevingen voor de AI-sector ingevoerd en begonnen met het implementeren van wetten met betrekking tot crypto en blockchain onder de Markets in Crypto-Assets (MiCA)-regelgeving.

Gepleit voor verdieping van Europese kapitaalmarkten

Een ander rapport van de Europese Rekenkamer uit mei 2024 wees erop dat de EU “het tempo moet opvoeren” om concurrerend te blijven met wereldleiders in opkomende technologieën zoals AI. De EIB benadrukt echter dat de beperkte omvang en diepgang van de Europese kapitaalmarkten aanzienlijke uitdagingen vormen voor innovatieve bedrijven, vooral tijdens de opschalingsfase waarin financiering schaars is. Dit tekort heeft de kapitaalaccumulatie, groei, productiviteit en werkgelegenheid van bedrijven belemmerd.

De EIB pleit voor het verdiepen van de Europese kapitaalmarkten, vooral de durfkapitaalmarkt, en wijst op het succesvolle trackrecord van de EIB-Groep in het ondersteunen van innovatieve bedrijven en sleuteltechnologieën. Nadia Calviño, president van de EIB, verklaarde dat de bank “bereid is om meer te doen, vooral door de weg vrij te maken voor een echte kapitaalmarktenunie, een sleutelprioriteit om duurzame groei en banencreatie te stimuleren.”

Het rapport benadrukt dat Europese durfkapitaalinvesteringen aanzienlijk lager zijn dan in de Verenigde Staten, wat leidt tot een langzamere kapitaalaccumulatie voor Europese bedrijven vergeleken met hun tegenhangers in Silicon Valley. Europese scale-ups zijn vaak afhankelijk van buitenlandse investeerders, waarbij de meeste leidende investeerders van buiten de EU komen. Hierdoor worden lokale bedrijven vaak overgenomen door buitenlandse bedrijven of genoteerd in het buitenland.

Tech nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
IBM introduceert ‘Lightweight Engine’ voor WatsonX.ai-service
Curio haalt $5,7 miljoen op voor web3-gamedev
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?