income-tax
Bitcoin, Regulatie

Glassnode verkoopt Bitcoin-belastingsoftware aan Blockpit

In een opvallende strategische koerswijziging heeft het cryptocurrency-inlichtingenbureau Glassnode aangekondigd dat het zijn focus verlegt van crypto-belastinggerelateerde projecten naar innovatieve oplossingen die gericht zijn op institutionele beleggers en de opkomende wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Deze beslissing markeert een belangrijk keerpunt voor het bedrijf en belooft nieuwe ontwikkelingen in de snel veranderende wereld van digitale financiën.

Accointing-software wordt verkocht

Op 6 november heeft Glassnode de verkoop aangekondigd van zijn crypto-gerichte belastingplatform, bekend als Accointing, aan de Europese crypto-compliance-aanbieder Blockpit. Hoewel de exacte omvang van de transactie niet openbaar is gemaakt, wordt gesuggereerd dat het gaat om een ‘deal van miljoenen dollars’.

Een woordvoerder van Glassnode gaf aan dat de verkoop van Accointing aan Blockpit het bedrijf in staat stelt om de focus te verschuiven naar het aanbieden van nieuwe oplossingen voor digitale activa aan institutionele klanten.

“Wij hebben de afgelopen maanden benut om onze infrastructuur opnieuw vorm te geven, wat ons in de toekomst in staat zal stellen om ons te richten op DeFi-dataoplossingen en uitbreidingen naar andere gebieden binnen het ecosysteem van digitale activa,” merkte een vertegenwoordiger van Glassnode op. Hij voegde hier het volgende aan toe:

Nadat we het toonaangevende on-chain dataplatform voor Bitcoin en Ethereum hebben gebouwd, breiden we momenteel ons productaanbod uit naar DeFi. Ons doel is om instellingen uit te rusten met DeFi-gegevens en -tools die hen helpen bij het handelen in en navigeren door de DeFi-ruimte.

Glassnode is pas net eigenaar van Accointing

Deze transactie volgt amper een jaar na de overname van Accointing door Glassnode, die bedoeld was om in oktober 2022 belastingrapporteringshulpmiddelen op zijn platform te introduceren.

De aankoop van Accointing markeert een nieuwe stap van Blockpit om te consolideren met concurrenten, nadat het platform eerder in 2020 al was samengegaan met het Duitse rivaliserende platform Cryptotax. Met deze recente overname benadrukt Blockpit opnieuw zijn ambitie en visie om een geïntegreerd en verenigd crypto-belastingplatform voor Europa te creëren.

“Vanwege de opmerkelijke gelijkenis tussen het Blockpit- en Accointing-platform is deze overname werkelijk een uitgelezen kans,” aldus Florian Wimmer, medeoprichter en CEO van Blockpit.

Wimmer zei dat Accointing-gebruikers eenvoudig hun profielen en gegevens konden migreren naar een nieuw Blockpit-account. Dit zou maar een paar minuten zou duren. De accountmigratie zal Blockpit in staat stellen al hun gezamenlijke middelen te richten op de ontwikkeling van een verenigd platform, meer functies te leveren en een betere klantervaring te bieden, aldus de CEO, en voegde eraan toe:

Tegelijkertijd verdubbelt Blockpit zijn inkomsten zonder de kosten te verhogen – aangezien we de Accointing-infrastructuur op korte termijn zullen sluiten – waardoor onze cashflow enorm toeneemt.

Goed getimed

De timing van deze overeenkomst is volgens Wimmer buitengewoon geschikt, met het oog op aanstaande regelgeving zoals het Crypto-Asset Reporting Framework, afgekort CARF, en de crypto-belastingrapportagewet die bekendstaat als de Richtlijn inzake Administratieve Samenwerking, oftewel DAC8.

“Wat betreft 2026 zullen alle dienstverleners in de wereld van crypto-activa, waaronder bewaarders, beurzen, makelaars en anderen, verplicht zijn om naast transactiegegevens ook de ‘Know Your Customer’-gegevens van gebruikers aan de belastingautoriteiten te rapporteren,” aldus Wimmer. De directeur voegde eraan toe dat de aankomende regelgeving “de handhaving en vervolging van belastingfraudeurs aanzienlijk zal versterken.”

DAC8, die officieel werd aangenomen in oktober 2023, heeft tot doel belastingautoriteiten de bevoegdheid te geven om elke cryptocurrency-transactie te volgen en te evalueren die wordt uitgevoerd door individuen of entiteiten in een andere lidstaat van de Europese Unie.

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13