Alphabet Google
Beurs, Tech

Google-moederbedrijf Alphabet meldt winststijging van 28,6% in tweede kwartaal 2024

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in het tweede kwartaal van 2024 een indrukwekkende winststijging van 28,6% op jaarbasis geboekt, ondanks een verlies van 2,3 miljard dollar op zijn AI-onderzoeksdivisie.

Nettowinst van bijna $24 miljard

Volgens de winstaangifte voor het tweede kwartaal rapporteerde Alphabet een nettowinst van 23,6 miljard dollar en inkomsten van 84,7 miljard dollar, waarmee de schatting van Zacks Investment Research met ruim 14 miljard dollar werd overtroffen.

Het gerapporteerde verlies uit “activiteiten op alfabetniveau” is bijna verdubbeld van 1,2 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2023 naar 2,3 miljard dollar dit jaar. In een FAQ heeft Alphabet deze activiteiten beschreven als voornamelijk omvattende AI-gerichte onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten en ontwikkelingskosten van AI-modellen, naast andere bedrijfskosten. Dit omvat AI-gerelateerde uitgaven via Google’s DeepMind en Google Research, die experimenteren met manieren om AI te implementeren in advertentie- en cloudactiviteiten.

“Er is een enorm aanhoudend momentum op het gebied van zoeken en grote vooruitgang in de cloud, waarbij onze AI-initiatieven nieuwe groei stimuleren,” zei Alphabet-CEO Sundar Pichai tijdens de Q2-winstoproep van het bedrijf. De CEO merkte op dat de cloudactiviteiten van Alphabet voor het eerst een omzet van 10 miljard dollar bereikten, wat een bedrijfswinst van 1 miljard dollar opleverde voor het kwartaal.

“Onze AI-infrastructuur en generatieve AI-oplossingen voor cloudklanten hebben al miljarden aan inkomsten gegenereerd en worden door meer dan twee miljoen ontwikkelaars gebruikt.”

14% meer omzet dan dezelfde periode vorig jaar

De omzet van Alphabet was in het tweede kwartaal 14% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, waarbij het leeuwendeel van de omzet opnieuw afkomstig was van Google- en YouTube-advertenties.

De aandelen in Alphabet Inc Klasse A (GOOGL) bleven op 23 juli gelijk, voordat ze met meer dan 2% daalden nadat het bedrijf zijn financiële overzicht had vrijgegeven. GOOGL is tot nu toe in 2024 met 31,5% gestegen en verslaat daarmee Microsoft (MSFT), Apple (AAPL) en Amazon (AMZN) met respectievelijk 20%, 21,1% en 24,3%.

Alle drie de aandelen volgen dit jaar echter de prestaties van GPU-chipmaker Nvidia (NVDA). Het bedrijf groeide in 2024 met 154,5% en overtrof vorige maand kort Apple en Microsoft als het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Beurs nieuws

Nvidia pakt historisch verlies en wordt aangeklaagd
AEX koers stijgt licht: wat zijn de verwachtingen voor deze week?
AEX koers omhoog ondanks harde klap voor Nvidia
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?