Bitcoin and gold
Bitcoin

Goud of Bitcoin? Peter Schiff en Jack Mallers clashen over de toekomst van geld

De vraag of goud of Bitcoin het beste geld is, leidt al jaren tot veel discussie. Recent spraken Jack Mallers, CEO van Strike en een fervent voorstander van Bitcoin, en Peter Schiff, een bekende voorstander van goud, met elkaar over dit onderwerp. Hun visies op de toekomst van geld staan mijlenver uit elkaar.

“Het beste geld in de geschiedenis”

Jack Mallers is ervan overtuigd dat Bitcoin (BTC) het “beste geld in de menselijke geschiedenis” is. Volgens hem voldoet Bitcoin aan alle eigenschappen van goed geld: het is schaars, heeft een vaste hoeveelheid, is makkelijk te verplaatsen en kan eenvoudig in kleinere delen worden verdeeld.

Hij benadrukte dat Bitcoin de afgelopen tien jaar gemiddeld 60% rendement per jaar heeft opgeleverd, terwijl goud in diezelfde periode slechts 2% groeide. Mallers stelt dat dit laat zien dat Bitcoin een betere investering is dan goud.

Schiff: “Bitcoin is geen echt geld”

Peter Schiff is het daar helemaal niet mee eens. Volgens hem voldoet Bitcoin niet aan de definitie van geld. Hij vindt dat geld een product moet zijn dat makkelijk verhandelbaar is en echte waarde heeft. Goud, zegt Schiff, heeft dat wel, maar Bitcoin niet. Hij ziet Bitcoin vooral als een speculatief middel, iets waar mensen mee gokken in plaats van het als echt geld te gebruiken.

Schiff geeft toe dat Bitcoin het de afgelopen tien jaar beter heeft gedaan dan goud en veel andere investeringen, maar hij blijft van mening dat goud, vooral in zijn digitale vorm (tokenized goud), een betere optie is. Tokenized goud kan volgens hem sneller en goedkoper wereldwijd worden verstuurd dan Bitcoin, waardoor het beter geschikt zou zijn voor een toekomstig digitaal financieel systeem.

Goud vs Bitcoin: Centraal of decentraal?

Mallers wijst erop dat goud afhankelijk is van gecentraliseerde partijen, zoals banken, om transacties af te handelen. Dit maakt het minder geschikt in een wereldwijde economie. Bitcoin, daarentegen, is gedecentraliseerd en kan zonder tussenkomst van derden worden verhandeld. Volgens Mallers is dit een van de redenen waarom goud zijn rol als wereldreservemunt heeft verloren.

Hij voorspelt zelfs dat de prijs van Bitcoin in de komende 12 tot 18 maanden kan stijgen naar $250.000 tot $1 miljoen, vooral door inflatie en de technologische voordelen van Bitcoin.

Schiff blijft sceptisch

Schiff blijft kritisch over deze voorspellingen en waarschuwt dat Bitcoin een risicovolle investering is. Volgens hem zijn er andere, veiligere investeringen, zoals goud, die minder risico met zich meebrengen. Hij wijst erop dat goudbeleggers flinke winsten hebben behaald, terwijl beleggers in Bitcoin ETF’s verlies zagen na de laatste marktcorrecties. Toch geeft hij toe dat hij zijn mening zou herzien als Bitcoin ooit massaal wordt geadopteerd en een echte wereldreservemunt wordt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’