Do Kwon
Regulatie

Het Montenegrijnse hooggerechtshof stelt de uitlevering van Do Kwon uit

Het Hooggerechtshof van Montenegro heeft besloten de uitlevering van Do Kwon, medeoprichter van Terraform Labs, voorlopig op te schorten. Dit besluit volgt op een eerdere uitspraak die zijn overbrenging naar Zuid-Korea suggereerde.

Uitlevering geeft tijd om naar de juridische kwesties te kijken

Volgens een rapport dat gepubliceerd is door de Montenegrijnse nieuwszender Vijesti, heeft het Hooggerechtshof ingestemd met het verzoek van de aanklagers om de uitlevering uit te stellen.

De aanklagers dienden dit verzoek op 2 augustus in, nadat een hof van beroep een eerdere beslissing had bevestigd waarin de uitlevering van Kwon werd toegestaan. De opschorting biedt de rechtbank de tijd om zich te buigen over juridische kwesties met betrekking tot de bescherming van de legaliteit.

Arrestatie na vervalste reisdocumenten

Na de ineenstorting van het Terra-project in 2022 bleef de verblijfplaats van Kwon lange tijd onbekend, alhoewel hij actief bleef op sociale media. In maart 2023 werd hij door de Montenegrijnse autoriteiten gearresteerd vanwege het gebruik van vervalste reisdocumenten bij een poging om het land te verlaten.

Na vier maanden in een Montenegrijnse gevangenis te hebben doorgebracht, begonnen advocaten en aanklagers de mogelijkheden te verkennen om Kwon uit te leveren aan de Verenigde Staten of Zuid-Korea. In beide landen riskeert Kwon strafrechtelijke vervolging en civiele rechtszaken wegens vermeende fraude bij Terraform.

Opmerkelijk is dat Milojko Spajić, de huidige premier van Montenegro, naar verluidt een vroege investeerder was in Terraform en in 2018 $75.000 in het bedrijf investeerde.

Nog onzeker of Do Kwon daadwerkelijk uitgeleverd zal worden

Sinds zijn vrijlating uit de gevangenis is Kwon verwikkeld geraakt in diverse juridische procedures. De Montenegrijnse rechtbanken hebben meerdere keren beslissingen genomen over zijn uitlevering, maar het blijft onzeker of hij in Montenegro zal blijven of alsnog naar de VS of Zuid-Korea zal worden overgebracht.

Han Chang-joon, de voormalige financieel directeur van Terraform en mede-arrestant van Kwon, werd in februari van dit jaar uitgeleverd aan Zuid-Korea door de Montenegrijnse autoriteiten. Twee maanden later verklaarde een Amerikaanse rechtbank Terraform en Kwon schuldig aan fraude in een civiele rechtszaak die was aangespannen door de Securities and Exchange Commission (SEC).

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom