hong-kong-4103334_1920
Regulatie

HKMA lanceert GenA.I. Sandbox voor financiële sector in Hong Kong

De Hong Kong Monetary Authority (HKMA) heeft, in samenwerking met het staatstechnologiebedrijf Cyberport, een nieuwe generatieve kunstmatige intelligentie (GenA.I.) sandbox voor de financiële sector geïntroduceerd.

Dit werd aangekondigd op 13 augustus tijdens het evenement FiNETech2 – Into the AI Verse, dat gericht was op het bevorderen van samenwerking tussen financiële instellingen en aanbieders van AI-oplossingen.

Platform waar mogelijkheden van AI verkend en getest kunnen worden

De GenA.I. sandbox biedt een platform waar financiële instellingen de mogelijkheden van AI kunnen verkennen en testen, met toepassingen zoals risicobeheer, fraudebestrijding, klantenservice en procesoptimalisatie. Volgens Carmen Chu, uitvoerend directeur van de HKMA, biedt deze sandbox een gecontroleerde omgeving waarin technologiebedrijven en financiële instellingen gezamenlijk kunnen experimenteren met AI-toepassingen, terwijl ze waardevolle feedback van de toezichthouder ontvangen. Het doel van de sandbox is om de technische en regulatoire barrières voor de adoptie van generatieve AI te overwinnen.

Eddie Yue, CEO van de HKMA, benadrukte dat de sandbox banken in staat stelt om nieuwe AI-initiatieven binnen een beheerst risicoraamwerk te ontwikkelen, ondersteund door technische assistentie en gerichte feedback. Hij riep banken op om optimaal gebruik te maken van deze nieuwe hulpbron en generatieve AI-tools te integreren in hun bedrijfsprocessen.

Bredere Fintech 2025-strategie

Als onderdeel van hun bredere Fintech 2025-strategie, lanceerde de HKMA op 26 april de FiNETech-serie om de adoptie van fintech in Hong Kong te stimuleren. De recent gelanceerde GenA.I. sandbox is een voortzetting van deze inspanningen.

Tegelijkertijd blijft de Securities and Futures Commission of Hong Kong (SFC) haar strenge aanpak tegen illegale cryptocurrency-exchanges voortzetten. In juli gaf de SFC waarschuwingen aan 7 cryptohandelsplatforms vanwege illegale activiteiten, waarbij veel van deze platforms gebruik maakten van dubieuze praktijken zoals het blokkeren van opnames en het eisen van ‘vergoedingen’ om deze weer vrij te geven.

De HKMA hoopt met de GenA.I. sandbox niet alleen de adoptie van AI in de financiële sector te bevorderen, maar ook inzichten te verzamelen voor de ontwikkeling van goede praktijken en verdere innovatie.

Regulatie nieuws

Kraken verzet zich tegen aantijgingen van de SEC en ziet crypto’s niet als effecten
Saudi-Arabië overweegt oliehandel in Chinese yuan
34 landen tonen interesse in BRICS: Poetin benadrukt groeiende invloed
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt