Bhutan Mining
Blockchain

Bhutan zet groot in op Bitcoin: 28,6% van BBP afkomstig uit crypto mining

Alhoewel het een klein land is, is het koninkrijk Bhutan een opvallend grote speler in de wereld van Bitcoin (BTC). Zo heeft het de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt dankzij het strategisch inzetten van crypto mining.

In 2023 genereerde Bhutan daardoor 28,6% van zijn bruto binnenlands product (BBP) uit deze activiteiten, wat neerkomt op een bedrag van $831 miljoen. Door dit aandeel is Bitcoin een belangrijke factor in de totale economie van het land, dat een BBP van $2,9 miljard heeft.

In tegenstelling tot veel grotere landen toont Bhutan, net als El Salvador, veel vertrouwen in Bitcoin en bouwt het actief zijn reserves op. Dit beleid lijkt de economie van het land aanzienlijk te versterken.

Bhutan staat wereldwijd zelfs op de vierde plaats als het gaat om overheidsbezit van Bitcoin, met 13.093 BTC ter waarde van $831 miljoen. Hiermee volgt het land direct na de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk.

Goedkope energie

Eén van de sleutels tot Bhutans succes is het gebruik van zijn waterkrachtbronnen waar het berglandschap in overvloed mee is. De hernieuwbare energiebron maakt het mogelijk om de doorgaans energie-intensieve mining processen op een kostenefficiënte manier uit te voeren. 

Sinds de start van de mining activiteiten in 2019, onder leiding van de staatsorganisatie Druk Holdings en Investment, is de capaciteit aanzienlijk uitgebreid. Tussen 2020 en 2023 investeerde Bhutan $192 miljoen in mining apparatuur en ging het een strategisch partnerschap aan met Bitdeer om de capaciteit te verhogen naar 500MW.

Naast Bitcoin diversificeert Bhutan zijn portefeuille ook met andere cryptocurrencies. Daarbij bezit het 656 Ethereum (ETH) en heeft ook zelfs kleinere hoeveelheden het metaverse project Decentraland (SAND) en Ethereum Layer 2 (L2) Polygon (MATIC)

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Blockchain nieuws

Flappy Bird keert na tien jaar terug, dit keer met crypto functies
Ondergrondse cryptocurrency-miners ontdekt in Dagestan: Strengere maatregelen in aantocht
Crypto-ondernemers willen nieuwe digitale landen oprichten: Is dit de toekomst?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen