Altcoin Nieuws

Altcoin Nieuws

Hoe Polkadot vanuit het niets in de top 10 kwam

De crypto valuta DOT van Polkadot heeft uit het niets een felbegeerde plek tussen de grootste crypto projecten weten te bemachtigen. Hoe is dit zo gebeurd?


‘Redenomination’

Het blockchain project Polkadot stond drie weken geleden niet eens in de top 100. Nu staat het op nummer zeven, met een marktkapitalisatie van meer dan $3,7 miljard. Deze enorme stijging is gedeeltelijk te danken aan iets wat ‘redenomination’ wordt genoemd.

Na een stemming op 21 augustus door de community werd de DOT geredenomineerd. Dit betekent dat het circulerende aanbod van het token 10 keer zo groot werd. Het proces is vergelijkbaar met een aandelensplitsing, waarbij de waarde van een aandeel na de gebeurtenis aanzienlijk kan stijgen, aangezien kleine beleggers het als betaalbaarder beschouwen.

In de crypto valuta wereld is dit concept echter onbekend. 1 DOT werd als ware gesplitst in 100 nieuwe. Als gevolg is het totale aanbod gestegen van 10 miljoen tokens tot 1 miljard.

De splitsing heeft geen invloed gehad op de waarde van het totale bezit van investeerders in het bedrijf. Het heeft echter geleid tot speculaties dat het evenement op zijn minst gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de stijging van de token.


Token splitsingen zijn de nieuwe aandelen splitsingen

Het belangrijkste motief van een aandelensplitsing is om aandelen betaalbaarder te laten lijken voor kleine beleggers. Hierdoor neemt de liquiditeit van aandelen toe. De redenering van de Polkadot gemeenschap voor redenominatie heeft deze zelfde lijnen gevolgd.

De beslissing om DOT te devalueren, werd genomen om het token zo gemakkelijker te berekenen en zo te kopen. “Ergonomischer”, zo sprak de maker van het platform Gavin Wood. Bovendien was het vroege besluit om Polkadots aanbod te beperken tot 10 miljoen ogenschijnlijk willekeurig.

Het proces vereiste een gemeenschaps referendum, dat plaatsvond in juli. 86% van de gemeenschap was het eens met de uiteindelijk getroffen maatregelen.

Het team koos een gunstige datum om de token te laten redenomineren. Tesla, fabrikant van elektrische voertuigen, voerde op dezelfde dag een aandelensplitsing uit en zag zijn aandelenkoers met 12% stijgen toen de handel 10 dagen later werd hervat.

DOT boekte zelfs nog grotere winsten. Het token steeg van $2,92 voorafgaand aan de devaluatie naar een recent hoogtepunt van $6,84 op 1 september. Het staat momenteel op een prijs van $4,37. Dit komt door een flinke klap die elke crypto ervaarde in de crypto markt de afgelopen dagen.

Echter melden nalisten dat devaluatie niet de enige factor is achter de snelle stijging van DOT.


De stijging van Polkadot

Thomas Kuhn, een analist bij onderzoeksbureau Quantum Economics, gaf drie redenen voor de opkomst van Polkadot. Het project heeft om te beginnen behoorlijk veel geld, waardoor ze een sterk team konden opstellen. Polkadot is een vrij nieuw project, vergeleken met bijvoorbeeld Ethereum, dat te maken heeft met het upgraden van een oud platform. Bovendien is de DOT een relatief nieuwe aanwinst.


Polkadot is 3 jaar in ontwikkeling

DOT is echter niet echt een nieuw token. Het project is gelanceerd in 2017 en is al meer dan drie jaar in ontwikkeling. In de afgelopen maanden hebben er, naast de redenominatie, verschillende grote veranderingen plaatsgevonden.

De meest cruciale gebeurtenis in de geschiedenis van het project was misschien wel een nieuwe stemming van de gemeenschap om bezitters toe te staan hun tokens over te dragen. Daarvoor was het overdragen van tokens erg moeilijk en was dit alleen mogelijk via zogenaamde “over-the-counter” exhanges en IOU’s.

Door de steun voor overdraagbaarheid konden de exchanges eindelijk de DOT opnemen. Binance en Kraken deden dat snel.

Nu de overdraagbaarheid mogelijk is, springt de marktkapitalisatie van Polkadot omhoog, waardoor het al voor de redenominatie in de top tien van crypto valuta’s terechtkwam. Na de redenominatie bereikte het de top vijf, voordat het terugviel naar zijn huidige positie op de zevende plek.

De marktkapitalisatie van een token wordt bepaald door de prijs ervan te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod. Maar terwijl redenominatie het circulerende aanbod van een token verhoogt, blijft de marktkapitalisatie ervan ongewijzigd. Dus een DOT investeerder die voorheen slechts één token had, zal er nu 100 hebben. Het aantal uitstaande aandelen zal zijn toegenomen, echter zal de totale waarde hetzelfde zijn.


De prognose voor Polkadot

Met name de verhandelde volumes van DOT’s stegen de afgelopen weken, en bereikten op 27 augustus de $1,4 miljard.

Het is eerlijk om te zeggen dat transformeerbaarheid en redenominatie voor nogal wat verwarring hebben gezorgd. Maar het belangrijkste is dat het enthousiasme in het project niet is afgenomen.

“Het is een weerspiegeling van het uitstekende werk dat de Foundation heeft verricht aan gemeenschapsopbouw over de hele wereld. De resultaten daarvan hebben geleid tot een groter bewustzijn en een grotere acceptatie van ontwikkelaars.”

Zo sprak Corey Miller, die de groei leidt bij dYdX Exchange en partner is bij Genesis Block Capital.

De ambitie van de Polkadot gemeenschap om een ecosysteem te bouwen dat kan concurreren met Ethereum is nu groot.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten