Telegram
Regulatie

Indonesië overweegt verbod op Telegram wegens onvoldoende moderatie van illegale content

Indonesië overweegt naar verluidt een verbod op het berichtenplatform Telegram vanwege onvoldoende moderatie van illegale content, volgens lokale berichten.

De Indonesische minister van Communicatie en Informatica, Budi Arie Setiadi, verklaarde op 29 augustus dat de autoriteiten onderzoeken of Telegram in het land moet worden geblokkeerd.

Toezegging op verbeteren van contentmoderatie

De zorgen van de Indonesische overheid richten zich op de verspreiding van illegale content via Telegram, waaronder vermeende promotie van online gokken en de verspreiding van pornografie.

Naast Telegram wordt ook overwogen om Bigo Live, een wereldwijde livestreaming-app van het in Singapore gevestigde Bigo Technology, te verbieden vanwege soortgelijke beschuldigingen.

Minister Budi gaf aan dat zowel Telegram als Bigo hebben toegezegd de moderatie van content te verbeteren in reactie op verzoeken van de Indonesische overheid. Echter, volgens de minister zijn beide bedrijven er tot nu toe niet in geslaagd om effectieve maatregelen te nemen of een duidelijke oplossing te bieden.

Budi verklaarde ook dat hij persoonlijk voorstander is van het ‘sluiten’ van zowel Telegram als Bigo Live, maar benadrukte dat gedegen onderzoek noodzakelijk is voordat dergelijke verboden kunnen worden ingevoerd. Hij waarschuwde dat het vinden van verder bewijs van illegale content op deze platforms onvermijdelijk zou leiden tot een verbod.

Potentie om veel gebruikers te verliezen

Indien Indonesië daadwerkelijk besluit om Telegram te verbieden, zou het platform een aanzienlijk deel van zijn gebruikers kunnen verliezen. Indonesië is momenteel het op twee na grootste land ter wereld wat betreft het aantal Telegram-gebruikers, met meer dan 27 miljoen downloads, volgens gegevens van Demandsage.

Telegram had in juli 2024 wereldwijd meer dan 950 miljoen maandelijks actieve gebruikers, waarbij India de meeste gebruikers heeft met meer dan 100 miljoen, gevolgd door Rusland met 34 miljoen gebruikers.

Dit nieuws komt op een moment dat Telegram-oprichter en CEO Pavel Durov in Frankrijk onder gerechtelijk toezicht is geplaatst, na een rechtszaak die verband houdt met vermeende strafbare feiten in zijn rol bij Telegram.

Regulatie nieuws

Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13