Spain Crypto
Regulatie

Inwoners van Spanje moeten voor eind maart 2024 hun buitenlandse cryptobezit aangeven

Spaanse inwoners die crypto-activa op niet-Spaanse platforms bezitten, zullen deze vóór 31 maart 2024 moeten aangeven, onder nieuwe wetten die de belastingheffing op virtuele activa regelen.

Belastingaangifteformulier voor activa in buitenland gepubliceerd

De Spaanse belastingdienst, beter bekend als Agencia Tributaria, heeft formulier 721 gepubliceerd, een belastingaangifteformulier voor virtuele activa in het buitenland, dat voor het eerst werd aangekondigd in de Boletín Oficial del Estado, de officiële staatscourant van het Koninkrijk Spanje, op 29 juli 2023.

De indienperiode voor een aangifte formulier 721 begint op 1 januari 2024 en eindigt op de laatste dag van maart. Individuele en zakelijke belastingbetalers moeten vanaf 31 december 2023 het bedrag opgeven dat op hun cryptorekeningen in het buitenland is opgeslagen.

Alleen personen met een balans van meer dan 50.000 euro aan crypto-activa zijn echter verplicht hun buitenlandse bezit aan te geven. Degenen die hun bezittingen in zelfbewaardede portemonnees opslaan, moeten hun bezit melden via het standaard vermogensbelastingformulier 714.

Jaarlijkse stijging meldingen van 40%

De Agencia Tributaria heeft onlangs de inspanningen opgevoerd om lokale houders van crypto-activa in rekening te brengen. In april 2023 stuurde het 328.000 waarschuwingen naar degenen die hun belasting op crypto voor het fiscale jaar 2022 niet betaalden. Het aantal meldingen steeg jaarlijks met 40%, met 150.000 waarschuwingen in 2022. In 2021 waren er nog maar 15.000 meldingen.

Het land probeert proactief te handelen met een verscheidenheid aan regelgeving om crypto te regeren. In oktober meldde het Spaanse Ministerie van Economie en Digitale Transformatie dat het eerste alomvattende crypto-raamwerk van de Europese Unie, de Markets in Crypto-Assets Regulation, in december 2025 nationaal van kracht zal worden, zes maanden vóór de officiële deadline.

In november opende de belangrijkste financiële toezichthouder in Spanje, de Nationale Securities Market Commission, zijn eerste zaak tegen een technologieleverancier wegens het overtreden van de regels voor cryptopromotie.

Regulatie nieuws

Nvidia in juridische strijd: DOJ en SEC steunen rechtszaak over misleidende cryptoverkopen
Elon Musk uit kritiek op Amerikaanse overheid: “VS gaat failliet”
SEC vs. Ripple tijdlijn: Wéér een gigantisch lange juridische strijd voor XRP in het vooruitzicht
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Rusland en BRICS werken aan een onafhankelijk betaalsysteem