Jerome Powell, Federal Reserve
Regulatie

Kans op nieuwe renteverlaging door Federal Reserve groeit, wat is de impact op crypto?

De kans dat de Federal Reserve in november opnieuw de rente verlaagt met 50 basispunten, neemt toe. Deze speculatie is aangewakkerd door een recent rapport van de Amerikaanse overheid, waarin wordt gemeld dat de inflatie in augustus is gedaald tot 2,2%.

Verwachtingen en inflatiedoel

Met een inflatie van 2,2% ligt het huidige niveau dicht bij het streefdoel van de Fed van 2%. Dit komt overeen met de recente uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell, die na een eerdere renteverlaging van een half procentpunt benadrukte dat de economie gestimuleerd moet blijven worden, ondanks tekenen van een verzwakkende Amerikaanse arbeidsmarkt.

Volgens Omair Sharif van Inflation Insights is een verdere renteverlaging van 50 basispunten in november dan ook een logische stap. “Hoe sneller de inflatie daalt, hoe meer de Fed geneigd zal zijn om sneller richting een neutraal renteniveau te bewegen,” aldus Sharif.

Marktreacties en toekomstige renteniveaus

De rentefutures op de financiële markten wijzen momenteel op een 54% kans dat de rente in november met 50 basispunten wordt verlaagd, tegenover een 46% kans op een verlaging van 25 basispunten. In beide scenario’s verwachten handelaren dat de rente tegen het einde van het jaar in totaal met 75 basispunten zal dalen, wat zou resulteren in een bandbreedte van 4,00% tot 4,25%. Voor halverwege 2025 wordt verwacht dat de rente zal uitkomen rond 3,00% tot 3,25%, net boven het neutrale niveau.

Deze week staan er meerdere toespraken van de Federal Reserve op de agenda, die naar verwachting meer duidelijkheid zullen verschaffen over het toekomstige rentebeleid. Tegen het einde van de week zou duidelijk moeten worden of de rente in november met 0,25% of 0,5% wordt verlaagd.

Wat betekent dit voor crypto?

De vraag is nu: wat betekent dit voor Bitcoin (BTC) en de bredere cryptomarkt? Historisch gezien reageren financiële markten, waaronder crypto, positief op renteverlagingen. Lagere renteniveaus maken risicovollere investeringen aantrekkelijker, wat vaak leidt tot een stijging in de waarde van crypto-assets.

Toch waarschuwde Powell dat er geen snelle opeenvolging van renteverlagingen zal zijn als de inflatie op korte termijn weer stijgt, waardoor de toekomst van verdere renteverlagingen onzeker blijft.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Regulatie nieuws

China en Rusland versterken banden: gevaarlijker dan de Koude Oorlog?
AFM waarschuwt voor ‘pump and dump’-praktijken in de crypto: nieuwe regels vanaf 30 december
Goudprijs bereikt recordhoogte door toenemende vraag vanuit Rusland en China
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Rechtszaak Ripple vs. SEC: Een beslissend moment nadert
Bitcoin koers op weg naar parabolische stijgingen